Sud danas odlučuje o pritvoru za odbjeglog Hernadija

Vjekoslav Skledar / CROPIX

Hoće li Zsoltu Tamasu Hernadiju, prvom čovjeku mađarskog MOL-a koji je nepravomoćno osuđen na dvije godine zatvora zbog optužbi da je Ivi Sanaderu dao mito, biti ukinut istražni zatvor, doznat će se danas u 12 sati. Tada će, naime, odluka suda biti priopćena strankama u postupku.

Naime, Hernadijeva obrana na ročištu održanom prošli tjedan tražila je da se istražni zatvor Hernadiju opozove i ukine, smatrajući da mu se krše njegova ljudska prava. Prema stavu obrane, istražni zatvor koji je Hernadiju određivan dva puta tijekom postupka, jednom u istrazi, a posljednji put 3. prosinca 2018., nakon podizanja i potvrđivanja optužnice više ne egzistira. Istražni zatvor Hernadiju je određen zbog opasnosti od bijega, a prema stavu USKOK-a, ta opasnost još uvijek postoji.

Tužiteljstvo je svoje protivljenje ukidanju istražnog zavora argumentiralo činjenicom da kazneni postupak protiv Hernadija još traje jer presuda nije pravomoćna te da je on cijelo vrijeme nedostupan zbog čega mu se sudilo u odsutnosti. Kad bi mu bio ukinut istražni zatvor, bili bi povučeni i europski uhidbeni nalog i međunarodna tjeralica koji su sada na snazi. A u tom slučaju Hernadi, koji trenutačno ne može stupiti izvan Mađarske, bio bi slobodan kao ptičica. Teoretski bi mogao doći i u Hrvatsku bez straha da će biti uhićen, šiše Večernji.hr.



Komentari