SUČELJEN S OPTUŽBAMA ZA PREVELIKO OPUŠTANJE Johnson opet u neprilici zbog optužbi za proslavu u vrijeme zabrane okupljanja

wiki

Britanski premijer Boris Johnson u ponedjeljak je sučeljen s novim neugodnim otkrićima koja su potaknula optužbe za kršenje epidemioloških propisa radi suzbijanja koronavirusa, nakon objavljivanja e-maila u kojemu se govori o još jednoj proslavi, u svibnju 2020.

Nakon optužbi za organiziranje božićnog domjenka na kojemu su sudjelovali članovi vlade i zbog kojeg je provedena interna istraga, ovih dana pojavile su se optužbe u vezi s održavanjem proslave 20. svibnja 2020. na kojoj je premijer, po pisanju britanskih medija, bio sa suprugom Carrie.

Kako je objavila mreža ITV News, glavni osobni tajnik Borisa Johnsona Martin Reynolds poslao je tog dana e-mail na adrese stotinjak ljudi u kojima ih poziva da “nakon nevjerojatno teškog razdoblja” iskoriste “lijepo vrijeme” i dođu na koktel zabavu “uz pridržavanje razmaka” u vrtu Downing Streeta.

– Pridružite nam se u 18,00 sati i donesite sa sobom piće, piše na kraju poruke.Odgovarajući na upit – prije ove objave – o tome je li bio na toj zabavi, Boris Johnson se samo nasmiješio.

Potpredsjednica laburističke oporbe Angela Rayner pozvala je premijera da “kaže istinu”, optuživši ga za “nepoštovanje” propisa.

– Dok se on zabavljao radnici na prvoj crti izlagali su svoj život pogibelji, napisala je na Twitteru smjerajući na zdravstveno osoblje.

– Previše nas je izgubilo članove obitelji i nismo se s njima mogli ni oprostiti, dodala je.

Prije mjesec dana premijerova savjetnica Allegra Stratton dala je ostavku pošto je objavljena video snimka na kojoj se šali na račun božićnog domjenka organiziranog lani u Downing Streetu.

Nakon toga je krajem prosinca The Guardian na svojoj mrežnoj stranici objavio fotografiju na kojoj se vide premijer i njegovi suradnici uz sir i vino u vrtu Downing Streeta.

Iz ureda Borisa Johnsona uzvratili su da je bila riječ o poslovnom sastanku.

Komentari