Stvara li se u Splitu široka koalicija kojoj je cilj s vlasti svrgnuti HDZ i HGS?

Goran Mehkek / CROPIX

Sprema li se velika “anti HDZ-HGS” koalicija u Gradu Splitu? Takav razvoj situacije na gradskoj političkoj sceni nije isključen, a možda je i izgledan – jedna šira platforma mogla bi uključivati sve opcije kojima aktualna vlast nije “legla”.

Zajednički nazivnik oko kojeg bi se mogli okupiti, jer svi u tom smjeru pokazuju iste ili slične afinitete, ukratko se može nazvati “komunalna ideologija”, odnosno želja za uređenijim, funkcionalnijim gradskim institucijama i rješenjima. Prema informacijama Dalmacije danas, već je krenula serija sastanaka i dogovora u tom smjeru u kojem su sudjelovale ključne osobe za ostvarenje takvog projekta.

Tko bi našao mjesto u takvoj zajedničkoj fronti?

Trenutno su na tom tragu neki članovi MOST-a, zatim HSLS-a, nezavisni, a popis se proširio s dijelom vijećnika (sada već bivše) Pametno, u kojoj je zbog odluke o fuziranju sa Strankom s imenom i prezimenom došlo do pravog raskola. Veći dio vijećnika, njih pet od sedam, odlučio je napustiti Pametno što će službeno postati sutra, u petak, za kada je najavljeno obraćanje javnosti “odbjeglih”.

Nije isključeno pak niti da će se u takvom raspletu cijeloj priči priključiti građanska inicijativa koja stoji iza stranice Dnevna doza splitskog nereda (DDSN). Bojan Ivošević, aktivist i glasnogovornik DDSN koja je proteklih godina postala referentna točka za većinu kritika i propusta gradske uprave s “terena”, za sada smatra kako je prerano govoriti o njihovom uključivanju u političkoj areni.



“Stvarno imamo veliku podršku građana koji nas pozivaju da se aktiviramo pa je logično da razmišljamo i o takvom obliku djelovanja, ali ipak je prerano za obećati tako nešto” komentirao je Ivošević trenutnu situaciju.

Pranić okreće leđa Orešković, kandidat za župana?

Cijeloj priči se već priključio dio bivših članova Pametnog, kojima se odmak u smjeru nacionalnog nikako nije svidio jer svoju aktivnost vide uglavnom ili isključivo na lokalnoj razini.

Nezadovoljstvo fuziranjem na ovakav način, kao i manjkom dalmatinske “ekipe” iskazao je Ante Pranić, gradonačelnik Vrgorca. Nezavisni gradonačelnik koji je bio dio platforme MOST-a, a kasnije u vrhu STRIP-a, svoje mišljenje iznijet će ovaj vikend, ali potvrdio je za Dalmaciju danas da se vode razgovore o toj široj platformi.

S obzirom na te razgovore, politička platforma mogla bi napasti i Split i Županiju istodobno. U kuloarima se priča o Praniću kao potencijalnom kandidatu za župana, saznaje portal.

Što se pak tiče Splita, mogući potencijal za preuzimanje gradske uprave neki od izvora vide u postizbornom dogovoru sa SDP-om. Koji još uvijek plaća danak sukobu Zorana Milanovića kao premijera te splitskog ogranka partije, no vjerojatno ne mogu ponoviti tri vijećnička mjesta iz 2017. godine, piše Dalmacija danas.

Komentari