Studija pokazala da konzumiranje određenih namirnica sprječava pojavu demencije

Prehrana koja sadrži namirnice kao što su voće, povrće, grah, čaj i kava mogla bi vas zaštititi od razvoja demencije, pokazalo je novo istraživanje. Studija koju su vodili profesori na Nacionalnom sveučilištu Kapodistrian u Ateni pratila je otprilike 1000 ljudi u 70-ima i ispitala njihove navike unosa hrane, piše The Independent.

Istraživanje je pokazalo da je trećina sudionika koji su jeli najmanje gore spomenute hrane imala tri puta veću vjerojatnost da će razviti demenciju tijekom tri godine praćenja u usporedbi s trećinom sudionika koji su jeli najviše te hrane.

Namirnice koje je konzumirala skupina koja se smatrala najzdravijom uključivala je u prosjeku tri porcije voća i povrća svaki dan uz četiri porcije graha ili drugih mahunarki svaki tjedan. Osim toga, svaki tjedan su popili oko 11 šalica kave ili čaja.

Svi sudionici istraživanja živjeli su u Grčkoj i imali su prosječnu dob od 73 godine, i nitko od njih nije imao povijest demencije kada su počeli sudjelovati u studiji koja je objavljena u Neurologyju, medicinskom časopisu Američke akademije za neurologiju.



U periodu od tri godine, koliko je istraživanje trajalo, šest posto dobrovoljaca razvilo je demenciju. Iako studija nije mogla dokazati uzrok i posljedicu, ipak je pridonijela podrobnijem istraživanju koje sugerira da se konzumiranje hrane s protuupalnim djelovanjem smatra dobrim načinom za održanje zdravlja srca i krvnih žila, za što se smatra da djeluje u svrhu sprječavanja demencije.

“Nije da su ljudi koji jedu te namirnice i u posebno određenim količinama zaštićeni”, rekao je Nikolaos Scarmeas sa Sveučilišta u Ateni, koji je vodio studiju. “To je postepeni učinak. Što više jedete hrane s protuupalnim djelovanjem, čini se da ste manje skloni razvoju demencije.”

Komentari