Studenti zadovoljni povratkom u predavaonice

Počela je nova akademska godina, a svi fakulteti nastavu održavaju uživo. Kako će provoditi epidemiološke mjere, odlučuju sami u skladu s kapacitetima i mogućnostima. Nova akademska godina počela je uživo, studenti su zadovoljni povratkom u predavaonice.

„Malo sam uzbuđena, iskreno, nisam dugo vidjela kolege, nastava je napokon uživo i nadam se da će biti dobro i zanimljivo. Uzela sam neke zanimljive kolegije“, priča Karla, studentica, Fakultet političkih znanosti u Zagrebu.

Studentica Sara iz Dubrovnika objasnila je kakva su očekivanja za ovu akademsku godinu.

„Očekivanja su ne bih rekla prevelika, ali jako mi je drago što smo uživo, što se mogu vidjeti s kolegama, cijelo ljeto se nismo vidjeli i cijelu ovu godinu zapravo“, kaže Sara, preddiplomski studij Mediji i kultura društva, Dubrovnik.



Svaki fakultet organizirao se u skladu sa svojim mogućnostima. Neki su se morali snaći s obzirom na ograničene prostorne kapacitete.

„Organizirali smo da se snimaju predavanja, tako da smo pokrili one studente koji fizički ne mogu boraviti na fakultetu, ali radi se o jako malom broju studenata“, objašnjava izv. prof. dr. sc. Đana Luša, prodekanica za nastavu, Fakultet političkih znanosti u Zagrebu.

„Da ne mjerimo temperature svako jutro posebno svim studentima, s obzirom da ih je puno, da se ne stvori velika gužva, mi smo dali da potpišu izjave da će oni to raditi sami“, izjavio je izv. prof. dr. sc. Mirjana Radetić-Paić, prorektorica za studente, obrazovne programe i suradnju, Sveučilište Jurja Dobrile u Puli.

Propisani razmak među studentima je metar i pol i svi moraju nositi maske. Na nekim fakultetima profesorima s COVID potvrdama dopušteno je skidanje maske.

„Budući da kad drže predavanja, nezgodno je to ipak činiti s maskom, a ako su cijepljeni, to već onda nije problematično, a uvijek je tu i razmak pa smo se zato za to odlučili“, rekao je Mislav Ćimić, glasnogovornik Sveučilišta u Dubrovniku.

I dalje se kao problem ističe niska procijepljenost mladih, kojih je do sada, u dobnoj skupini od 19 do 29 godina cijepljeno malo manje od 166 tisuća. U zagrebačkom studentskom domu Stjepan Radić počelo je cijepljenje studenata, ali odaziv je bio slab.

„Nismo zadovoljni s odazivom jer očekivali smo puno više s obzirom da ovdje ima 4000 studenata samo u ovom domu“, upozorava Dijana Mayer, epidemiologinja, HZJZ.

„Za većinu, recimo za fakultete, izlaske i tako se traže negativni testovi i covid potvrde pa mi je onda već dosadilo svaki put kad negdje idem da se moram testirati“, izjavio je Dino, student, Pravni fakultet u Zagrebu.

Svi se nadaju povoljnoj epidemiološkoj slici, kao i kontinuiranom održavanju nastave uživo.

 

Komentari