Studenti Pravnog fakulteta u Zagrebu prosvjedom zatražili ukidanje poskupljenja studiranja: Ako nemate kruha, jedite kolače

Mario Todoric / CROPIX

Studenti Pravnog fakulteta u Zagrebu održali su u utorak poslijepodne prosvjed na trgu ispred toga Fakulteta kojim su željeli ojačati zahtjeve upućene upravi za ukidanjem odluke o povećanju cijene studiranja i za kvalitetnijim radom njihove ustanove.

Fakultetsko vijeće nedavno je donijelo odluku o povećanju cijene ECTS boda za izvanredne studente sa 100 na 120 kuna, a što, prema izjavama studenata tijekom prosvjeda iznosi oko 600 kuna po semestru.

Studenti se također žale da se odluke o za njih važnim pitanjima donose iza zatvorenih vrata, a da uprava i nadležne službe na njihove upite rijetko ili gotovo nikako ne odgovaraju. žale se da ih tretiraju kao građane drugog reda, a ne kao „kolege“, odnosno jednakopravne članove akademske zajednice.

Studenti smatraju da cijena izvanrednih studija ne može biti jednaka za redovne i izvanredne studente, jer izvanredni studenti, smatraju oni, primaju znatno manje usluga, te nemaju jednaka prava kao redoviti studenti.



Dekan Fakulteta Igor Gliha izjavio je Hini da „nije riječ o povećanju cijene ECTS boda, nego o izjednačavanju cijene koju plaćaju redoviti i izvanredni studenti što je ujedno i praksa na Sveučilištu u Zagrebu“. Nije se osvrtao na druge primjedbe studenata, koje su također bile dio pitanja koje mu je upućeno iz Hine.

Studenti su, 24. kolovoza Upravi i Vijeću predali peticiju s više od 1560 potpisa studenata u kojoj je istaknuto šest zahtjeva, od kojih je Vijeće razmatralo tri zahtjeva, a samo jedan usvojilo, naime da se omogući plaćanje školarine u više rata za sve studente u akademskoj godini 2020/2021.

Potom su tražili od dekana da zakaže novu sjednicu Fakultetskog vijeća na kojoj bi se našao zahtjev za vraćanjem cijene studiranja, ali je dekan Gliha odbacio njihova traženja.

Ipak, dekan je bio prisiljen sazvati izvanrednu sjednicu Fakultetskog vijeća za srijedu 30. rujna, na kojoj će se glasovati o smanjenju školarine za izvanredne studente, budući je studentska inicijativa, kako je objavio Zbor studenata Pravnog fakulteta, skupila dovoljan broj potpisa. Inicijativu je ukupno podržalo 30 profesora, što uz 23 studentska predstavnika čini oko 30 posto članova Vijeća.

Studenti su skandirali “smanjite školarine” i nosili transparente “Ako nemate kruha, jedite kolače” i slične, uz objašnjenje da vrijeme nakon potresa i usred dugotrajne pandemije koronavirusa nije prikladno za poskupljenje studiranja.

Komentari