STUDENTI IZ NIGERIJE OPTUŽUJU Hrvatska nas je policija otela i odvela u BiH

Osamnaestogodišnji student Abia Uchenna Alexandro i njegov kolega Eboh Kenneth Chinedu su iz Nigerije doputovali u Hrvatsku da bi sudjelovali na petom Svjetskom međusveučilišnom prvenstvu u Puli. Predstavljali su Federalno sveučilište tehnologija Owerri na natjecanju iz stolnog tenisa. Nakon završetka natjecanja vratili su se u Zagreb, smjestili se u hostel i izašli u šetnju gradom, piše bosanskohercegovački portal Žurnal.

‘Policajac mi je rekao da će me upucati ako se ne pomaknem’

“Na ulasku u tramvaj zaustavila nas je policija. Odvezli su nas u policijsku postaju. Pokušali smo im objasniti tko smo i da su nam dokumenti u hostelu. Nisu obraćali pažnju na ono što govorimo”, kaže za Žurnal jedan od studenata po imenu Eboh Kenneth Chinedu.

“Ne znamo koliko je sati bilo, ali bio je mrak… Izveli su nas iz postaje i stavili u kombi. Odvezli su nas na nepoznato mjesto. Dvojica policajaca su nam rekli da idemo u Bosnu. Ja nikad nisam bio u Bosni. Došao sam avionom u Zagreb, rekao sam im da ne znam Bosnu. Rekli su nam – ne, vi idete u Bosnu. Nakon nekog vremena kombi je stao i gurnuli su nas u žbunje. Odbio sam ići u šumu, onda mi je policajac rekao da će me upucati ako se ne pomaknem”, ispričao je Eboha Kenneth za Žurnal.

U razgovoru za Žurnal nigerijski studenti kažu da su bili preplašeni i da nisu znali što da rade. Migranti koje je hrvatska policija zajedno s njima natjerala da kroz šumu prijeđu na teritorij BiH, navodi Žurnal, odveli su ih u kamp u Velikoj Kladuši.



Iz Međusveučilišnog sportskog odbora, organizatora svjetskog prvenstva u Puli, u razgovoru za Žurnal tvrde da su obaviješteni o slučaju. U razgovoru za Žurnal predstavnik Odbora Alberto Tanghetti kaže da je bilo ukupno pet sudionika iz Nigerije, četiri studenta i profesor, te da su svi imali uredne vize.

“Ta dva studenta su bila na natjecanju, imali su hrvatsku vizu, povratne avionske karte iz Zagreba za Istanbul i iz Istanbula za Lagos. Znači, imali su vizu da dođu na natjecanje, imali su povratne karte… Na natjecanju ih je snimala hrvatska televizija. U nedjelju, 17. 11., putovali su u Zagreb jer su u ponedjeljak imali let za Istanbul. Sedam dana kasnije primio sam poziv iz kampa da se kod njih nalaze dvojica studenata iz Nigerije koje je hrvatska policija odvela u BiH. Ne razumijem kako se to dogodilo jer je policija u Puli bila obaviještena da su tu”, kaže Tanghetti za Žurnal.

Iz ove organizacije kažu da će nazvati Sveučilište u Puli, obavijestiti MUP Hrvatske i vidjeti kako mogu pomoći studentima, navodi Žurnal.

‘Hrvatska policija nam je uzela sav novac, na rubu smo gladi’

Kako prenosi Index, koji je kratko razgovarao s jednim od nigerijskih studenata, 18-godišnjim Abiom Uchennom Alexandrom, student je potvrdio sve ono što je prethodno ispričao za portal Žurnal.

“Ovdje smo toliko propatili”, rekao nam je uznemireni Alexandro. Dodao je kako im je hrvatska policija uzela sav novac i da su oni sada u BiH na rubu gladi, te je molio da im se bilo kako pomogne, piše Index.hr.

Komentari