Stručnjakinja s Ruđera: Nije utvrđena nijedna povezanost smrti i cijepljenja

Dragomira Majhen Photo: Davor Puklavec/PIXSELL

Neki su zabrinuti jer je iz Danske danas stigla vijest o slučajevima stvaranja krvnih ugrušaka povezanih s cjepivom Astrazenece, spominju se slučajevi smrti od tromboze, srčani udari, plućna embolija. Sve je komentirala molekularna biologinja Dragomira Majhen s Instituta Ruđer Bošković, članica međunarodnog tima koji istražuje rusko cjepivo.

”To je nešto što nas sve brine na nekoj individualnoj razini. Europska agencija za lijekove je reagirala na način na koji je reagirala i to sigurno je zabrinjavajuće. Međutim, danas se moglo pročitati da učestalost problema sa zgrušavanjem krvi u cijepljenoj populaciji se ne razlikuje u odnosu na necijepljenu populaciju ”, rekla je molekularna biologinja Dragomira Majhen, gostujući u RTL Direktu.

Učestalost ovog problema stoga nije ništa veća nego u običnoj populaciji, pojasnila je Majhen. Započeto je istraživanje o tome postoji li uzročno posljedična veza između cijepljenja i razvoja bolesti.

”Oni koji su se cijepili AstraZenecom ne bi trebali imati razloga za brigu. Možda se dogodi neka nuspojava, ali trenutno to ne znamo”, kazala je Majhen.


Problem je što se cijepio velik broj ljudi, te su nuspojave odjednom došle na vidjelo, rekla je biologinja. Za vrijeme kliničkih istraživanja jako detaljno su se proučavale nuspojave, uvjerava. Majhen pretpostavlja da se će se uzročno-posljedična veza između ugrušaka i cjepiva tražiti obdukcijom.

Na pitanje je li do sad povezana smrt se pojavila direktno povezana s tim cjepivom, odgovorila je:

“Nije pokazano, koliko znam, nije nijedna uzročno-posljedična veza smrti i cijepljenja se pojavila. To bi se trebalo staviti u onaj papirić, sve te moguće nuspojave kojima se upozorava.“

AstraZeneca je problematična – je li to samo dojam ili je jednako dobro cjepivo, upitala ju je potom voditeljica.

Favorit je Johnson&Johnson

“Po meni je jednako dobro , u trenutku kada su objavili rad u Lancetu nisu objavili dodatno podataka. Vjerujem da će u sljedećem znanstvenom članku objaviti kako kod starije populacije to cjepivo djeluje“.

“Uspješnost cjepiva mora biti veća s procijepljenosti. 50% uspješnosti cjepiva je sasvim u redu“.

Cjepivo protiv gripe je učinkovito između 30% i 40%, rekla je. “Međutim cirkulacija virusa je bila tada, kad je testirano, usklađena s cjepivom.”

Što se tiče Sputnjika V, prošli tjedan je EMA zaprimila zahtjev za postupnu procjenu podataka. To je sada u postupku, EMA procjenjuje efikasnost. U nekom trenutku moraju provjeriti efektnost proizvodnje“.

Zbog čega u situaciji kada imamo manjak cjepiva nismo mogli reći da je dovoljna jedna doza, a ne dvije, zašto nismo mogli reći odmah – cijepimo se jednom dozom i to je to?

“Zbog regulatornih normi. Zbog načina na koji odobravamo norme cjepiva dok se ne potvrde kliničkim istraživanjima”, rekla je.

Njezin favorit je, kaže, Johnson&Johnson, ali bilo kojim cjepivom će se cijepiti čim dođe na red.

Komentari