Stručnjakinja objasnila koji su simptomi toplinskog udara i kako se zaštiti

Pixabay

Dr. Branislava Resanović iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar” savjetuje kako se ohladiti na vrućinama i kako prepoznati simptome toplinskog udara koji je zahvatio cijelu zemlju. 

Na Zrinjevcu je u ponedjeljak živa u termometru u 19 sati pokazivala 31 stupanj. Za Dnevnik Nove TV o tome kako se ohladiti na vrućinama govorila je prim. mr. sc. Branislava Resanović iz NZJZ-a “Dr. Andrija Štampar”.

Istaknula je kako je, ako nismo na moru, dobro biti u hladu ili otići na neku planinu. “Dobro je i držati se klimatiziranih stanova, a i Jarun i Bundek su nam blizu.” Komentirala je i praksu da se građani hlade u fontanama: “Bilo bi dobro da fontane ostanu ukras grada. U njima je voda iz vodovoda, ali ona cirkulira, ne mijenja se, i povremeno se dopunjuje. Preporuka je – ne kupati se, jer ni po jednom zakonu još nije određeno da se ta voda mora analizirati”.

Ponovila je nekoliko savjeta za zaštitu od toplinskog udara: držati se hlada i rashlađenih prostora, hladiti se tuširanjem i mokrim ručnicima, prozračivati stanove između tri i šest ujutro, a onda spustiti rolete. Naročito se toplinskog udara moraju čuvati kronični bolesnici.



“Prepoznajemo ga po tome što je koža vruća i suha, ubrzani su puls i disanje. Onoga tko ima takve simptome treba staviti u hlad i hladiti ga, te jasno, zvati hitnu medicinsku pomoć”, rekla je dr. Resanović.

Važno je naglasiti i kako posebnu pozornost treba obratiti na ishranu – jesti laganiju i što više tekuću hranu. Pripaziti treba i na čuvanje hrane te izbjegavati lako kvarljive namirnice i podgrijavanje hrane.

Komentari