Stručnjak za sigurnost: Evo kako riješiti osiguranje Markovog trga

Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL

Sigurnosnu situaciju na Markovom trgu, kao i prijetnje premijeru Andreju Plenkoviću, komentirao je stručnjak za sigurnost Željko Cvrtila.

Na pitanje koje je najbolje rješenje po pitanju sigurnosti na Markovu trgu, Cvrtila govori: ‘Iseliti Vladu i Sabor!’

“No iseliti ih s Markovog trga ovoga trenutka nije realno za očekivati, pa ni opcija da se izmjeste stambeni i poslovni prostori”, govori nam naš sugovornik.

“Sada je jedino realno rješenje ograničiti promet na vozila s dozvolom, to bi se odnosilo na stanare, dostavu i slično. Svakako bi sigurnosti doprinijele i kontrolne točke za pješake koji dolaze na Markov trg. Morali bi proći kroz detektore metala, pa ako ti ljudi ne predstavljaju opasnost za objekte i državne dužnosnike, mogli bi ući na trg”, nastavlja Cvrtila.



Što se tiče objava na društvenim mrežama, upitali smo ga što misli o prijetnjama koje se javljaju na Facebooku i koliko su one opasne.

“Rasprave i prijetnje su dvije različite stvari, a između njih je tanka crta. Svako pozivanje na nasilje ili ubojstvo ili bilo što slično je prijetnja i sustavu, odnosno policija i DORH to trebaju uzeti u obzir, te dalje procesuirati po potrebi”, kaže Cvrtila.

Podsjećamo kako je ranije u petak navečer uhićen susjed Danijela Bezuka, 22-godišnjeg napadača koji je u ponedjeljak ranio policajca na Markovom trgu, pa presudio sebi. Đuro Čehulić, 63-godišnjak iz Selišta nedaleko Kutine, prijetio je premijeru Andreju Plenkoviću, a prijetnje je ponovio i u kameru jedne televizijske ekipe.

U pretresu njegove kuće i drugih objekata u Selištu pokraj Kutine, policija je pronašla više komada vatrenog oružja, streljiva i eksplozivnih tvari, a osumnjičeni je 63-godišnjak pušten na slobodu.

“Od njega vjerojatno nema realne opasnosti, a koliko je njegova namjera ozbiljna, trebaju utvrditi nadležna tijela”, zaključuje Željko Cvrtila, piše Dnevno.hr.

Komentari