Stručnjak vrlo jasno objasnio zašto švedski model u Hrvatskoj ne bi funkcionirao

Ilustracija Foto: Profimedia

Prof. dr. Zlatko Trobonjača s Katedre za fiziologiju, imunologiju i patoziologiju Medicinskog fakulteta u Rijeci progovorio je za Novi list o situaciji s koronom, cjepivu i švedskom modelu. 

Tako je objasnio da kod pronalaska cjepiva treba proizvesti milijarde doza i distribuirati ga, a taj proces traje godinama. A isto tako da je pitanje koliko će dugo trajati imunost koju smo stekli cijepljenjem.

Naime, ako imunost bude kratka, to znači da ćemo se morati revakcinirati, a to onda otvara pitanje nuspojava daljnjih cijepljenja.

Objasnio švedski model

Trobonjača se dotaknuo i deklaracije iz Massachusettsa, a čiji je cilj razvijanje kolektivnog imuniteta koji bi trebao eliminirati širenje koronavirusa i zaštititi starije kao i rizične skupine.



“Švedski model možda može funkcionirati u zemljama poput Švedske, ali ne i u zemljama kao što je Hrvatska. U Švedskoj se mladi osamostaljuju u dobi od 18 do 20 godina kada odlaze iz roditeljskih domova dok kod nas ta dob u prosjeku iznosi oko 35 godina te mnogi mladi žive u višegeneracijskim kućanstvima pa je na ovaj način nemoguće zaštiti starije osobe, objasnio je Trobonjača.

Komentari