Stručnjak objašnjava: Snažan imunosni odgovor kod djece oboljele od koronavirusa može izazvati teške posljedice, posebno pogađa pluća

Ilustracija Foto: Janko Ferlic, Pexels

Imunolog prof. dr. Zlatko Trobonjača s Katedre za fiziologiju, imunologiju i patofiziologiju Medicinskog fakulteta u Rijeci komentirao je bolesti i komplikacije od koronavirusa kod djece.

Istaknuo je kako snažan imunosni odgovor kod mladih osoba oboljelih od koronavirusa može izazvati teške posljedice.

“Kada se kod mlade osobe dogodi tako snažan imunosni odgovor, onda nastaje velik problem. Tada osobito stradaju pluća, razvije se intersticijska upala pluća. To je presnažna reakcija našeg imunosnog sustava koji nas brani, ali ako presnažno reagira, onda svi imunosni produkti naših stanica, citokini, enzimi i druge regulacijske molekule, počinju raditi protiv nas, počinju nas trovati. Slikovito, to je kao da uzmete jedan aspirin koji vam pomogne, ako uzmete dva oni vam još više pomažu, no ako ih uzmete 50, onda ćete se otrovati”, objašnjava za Novi list.

U Sloveniji je otkriveno pedesetak slučajeva neobičnih bolesti i komplikacija kod malih pacijenata koji su preboljeli zarazu novim koronavirusom. Komplikacije kod neke djece javljaju se dva do šest tjedana nakon inficiranja.



Šef Odjela za alergologiju, reumatologiju i kliničku imunologiju na Pedijatrijskoj klinici u Ljubljani Tadej Avčin navodi kako su najčešće bolesti multisistemski upalni sindrom u djece (MIS-C) te upala malih krvnih žila povezanih s covidom-19 (vaskulitis/vaskulopatija).

U Sloveniji dosad zbog ove bolesti kod djece nije bilo smrtnih slučajeva, a prema stručnoj literaturi smrtnost od multiorganskog upalnog sindroma iznosi oko 1,5 posto. Na Pedijatrijskoj klinici početak bolesti je prvi put zabilježen kada djeca dobiju neobične osipe na nogama i rukama.

Komentari