STRUČNJACI UPOZORAVAJU Iran ima snažan cyber-program, hakiranje se uklapa u iransku politiku

Dan nakon što je u napadima američkim dronovima ubijen iranski general Kasim Sulejmani, američko Ministarstvo za unutarnju sigurnost izdalo je upozorenje zbog mogućih cyber-napada Irana i njegovih pomagača.

“Iran ima snažan cyber-program i može izvršiti napade protiv SAD-a. Iran je u najmanju ruku sposoban izvršiti napade s privremenim razornim efektima na kritičnu infrastrukturu u SAD-u”, piše u tom upozorenju. Vlasti su tražile od građana da budu spremni na „cyber-napade, sumnjivu elektronsku poštu i zastoje na Internetu”.

Pitanje je samo kad će napasti

Samo nekoliko sati od objavljivanja tog upozorenja, internetsku stranicu savezne vlade napali su hakeri navodno povezani s Iranom: fotografiju predsjednika Donalda Trumpa su obradili tako da izgleda kao da je udaren u lice i također su odali počast ubijenom Sulejmaniju.

screenshot / cnn

“Hakirali Iranci iz grupe za cyber-sigurnost. Ovo je samo mali dio iranske sposobnosti! Uvijek smo spremni”, potpisali su hakeri.


Još nije potvrđeno jesu li ti hakeri bili povezani s Teheranom, ali napad na američki Internet ličio je na napade iranskih hakera iz prošlosti. Iran je isprva obećao „snažnu osvetu” nakon ubojstva Sulejmanija, ali se onda zaustavio na nekoliko ispaljenih projektila na ciljeve u Iraku. Hoće li možda udar hakerskim snagama biti nastavak odmazde?

“Mislim da Iran neće koristiti cyber-napade kao primarni mehanizam osvete, već kao dio šireg osvetničkog pohoda. Nije pitanje hoće li to učiniti, već samo kada”, izjavio je za DW Philip Ingram, bivši britanski vojni obavještajni časnik.

Odgovor na ‘Stuxnet’

Vjeruje se da je Iran znatno razvio svoje hakerske sposobnosti kao odgovor na napad virusom Stuxnet iz 2010. na iranska nuklearna postrojenja. Smatra se da su taj napad izveli SAD i Izrael.

Otad je Teheran optužen za više velikih cyber-udara na svoje rivale, od kojih je najpoznatiji napad na naftnu kompaniju Saudi Aramco 2017. Taj napad je prisilio Aramco da potpuno promijeni kompjutersku mrežu i hardver.

Hakeri koji rade za Iran također se sumnjiče za napade u SAD – na važnu infrastrukturu, velike banke i akademske institucije, uključujući i onaj kada je napadnuta jedna hidroelektrana u neposrednoj blizini New Yorka.

“Posljednjih godina, posebno pod budnim okom pokojnog Sulejmanija, Iran je snažno razvio kapacitete za digitalni rat, kako bi nadoknadio slabu konvencionalnu vojnu silu zemlje”, kaže za DW Yana Popkostova, direktorica Europskog centra za energetsku i geopolitičku analizu.

No ona kaže da će se Iran potruditi izbjeći direktnu konfrontaciju ili cyber-rat koji bi direktno vodila država. “Iako će se cyber-napadi sigurno koristiti, oni će se obavljati preko pomoćnika, kako bi Iran mogao negirati da su oni počinjeni u ime države”, rekla je Popkostova.

Jens Monrad, stručnjak iz firme za cybersku sigurnost FireEye, ne predviđa skore akcije jer, kako kaže, takvi napadi zahtijevaju detaljne pripreme. „Ne bih rekao da bi Iran danas, recimo, mogao pritisnuti crveni gumb i izvrši takav napad”, rekao je Monrad za DW.

“Vjerojatnije je da će biti pokušaja špijunskih kampanja protiv vladinih i vojnih organizacija kako bi saznali kakva politika se vodi ili sprema, ili kako bi dobili osjetljive informacije vezane za buduće napade”, dodaje Monrad.

Komentari