Stručnjaci su izračunali koliko će prosječno stajati obnova zgrade u centru Zagreba

Foto: Damjan Tadic / CROPIX

Konstrukcijska obnova zgrade u centru Zagreba od 900 četvornih metara, koju će sufinancirati država i lokalna samouprava, a koja je u potresu umjereno oštećena (žuta naljepnica) stajat će oko 392 eura po četvornome metru bez PDV-a, za rohbau, piše u utorak Jutarnji list.

Obnova građevine iste kvadrature koja je, pak, dobila crvenu naljepnicu mogla bi se popeti i na tri milijuna kuna ili do 444 eura po četvornome metru.

Zanimljiva je i razlika između takozvane cjelovite obnove ili gradnje zamjenske odnosno nove građevine – procjena je da cjelovita obnova zgrada s crvenim naljepnicama stoji prosječno 739 eura po četvornome metru, a gradnja nove građevine 960 eura također po četvornome metru.

Do ovih izračuna došli su stručnjaci s Građevinskog fakulteta u Zagrebu, a riječ je o prosječnim vrijednostima cijena obnove koje su se sada prvi put pojavile u nekom službenom dokumentu što ga je iznjedrilo Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja.



Riječ je o Programu mjera koji je podzakonski akt, a čije je donošenje definirano nedavno izglasanim Zakonom o obnovi nakon potresa.

Prva verzija Programa mjera ovih je dana iz Ministarstva upućena nadležnima na očitovanje, a na Vladi bi se taj dokument trebao naći, kako neslužbeno doznajemo, za dva do tri tjedna. Prvi put se ovih dana sastao i Stručni savjet za obnovu, osnovan novim Zakonom o obnovi, čijim je članovima također ustupljen Program mjera na očitovanje.

Konstrukcijska obnova građevina stradalih u potresu prema novom će se zakonu sufinancirati tako da će 60 posto troškova konstrukcijske obnove zgrada financirati Vlada, 20 posto lokalne jedinice, a 20 posto vlasnici, odnosno suvlasnici. Prema tom zakonu, višestambene i stambeno-poslovne zgrade trebale bi se obnavljati do razine dva ili tri, ovisno o vrsti oštećenja, donosi Jutarnji list.

Komentari