Stručnjaci prozvali Capaka: Da zaista želi informirati javnost, onda bi podaci bili dostupni transparentno i u izvornom obliku

Foto: Zeljko Puhovski / CROPIX

Dataspekt se u srijedu na Twitteru osvrnuo na izjavu ravnatelja HZJZ-a Krunoslava Capaka koji je rekao da im modeli koje koriste u HZJZ-u pokazuju značajan pad oboljelih od koronavirusa krajem rujna i početkom listopada.

“Postoje određeni predikcijski matematički modeli koji unosom podataka o novooboljelima, R0 koji se računa, mobilnost populacije, mjerama, i drugih parametara, različiti modeli uključuju različite parametre. Naš model, koji koristimo u HZJZ-u, a isto tako koristimo i neke druge modele i druge matematičare koji nam povremeno naprave procjenu, već neko vrijeme pokazuju da smo uveli dobre mjere i da će nam brojke početi padati. Tu se radi o trendu, ne o tome da će broj biti ispod 200 ili 100. Dakle, bit će trend pada”, rekao je Capak na jučerašnjoj konferenciji, dodavši da se ti modeli mogu poremetiti novim događajem, žarištem i brojem oboljelih pa treba ažurirati podatke.

Međutim, Dataspekt je na svom Twitter profilu objavio da ne postoji projekcija koja sa sigurnošću može utvrditi ni što će se dogoditi za tjedan dana, a kamoli krajem rujna i u listopadu

“Točno, Capak se na presici donekle ogradio od izvjesnosti, no ipak jest rekao da se očekuje da će krivulja početi jače padati, a za to očekivanje ne postoji ikakva znanstvena osnova. Štoviše, spominjanje tzv. modelskih projekcija na presicama predstavlja ciljano slanje poruke “sve je pod kontrolom” koja je prisutna u više oblika i dio je već standardne PR strategije stožera”, objavili su na Twitteru iz Dataspekta.



“Predviđanje se svodi na bacanje novčića”

Također su napisali da su mediji, kako su pošiljatelji poruke i htjeli, prenijeli poruku “posve nekritično i vrlo nekompetentno” te da ako Capak zaista želi informirati javnost, onda bi podaci bili dostupni transparentno te u izvornom i cjelovitom obliku.

“Iz onog što je Capak rekao može se zaključiti da taj model vjerojatno i nije probabilistički, već deterministički: vjerojatno neka varijanta simuliranja iz SE(I)R modela koja daje odgovor na pitanje “što bi bilo kad bi bilo. Takva analitika uopće ne daje odgovor što će se vjerojatno dogoditi kada bi se sadašnje, poznato stanje produžilo u nepoznatu budućnost. Ona služi za ispitivanje mogućih scenarija i redovito nudi više odgovora koji zavise o ulaznim parametrima. Tijekom ove epidemije postoji čitav niz “failova” upotrebe SEIR & family modela u svrhu predviđanja njena razvoja. Ako je netko Capaku/HZJZ-u prodao priču da je takvo predviđanje moguće/smisleno, to je strašno”, poručio je Dataspekt, prenosi RTL.

Također su pretpostavke Capaka s jučerašnje konferencije usporedili s meteorološkom analogijom o tome mogu li prognostičari predvidjeti hoće li u listopadu kišiti, nešto što, kažu iz Dataspekta, nije moguće pouzdano utvrditi.

“Pojednostavljena meteorološka analogija: može li se pouzdano predvidjeti hoće li početkom listopada kišiti? Ne može. Prognostičari mogu ‘pretpostaviti’ da će se krajem rujna nad Atlantikom pojaviti ciklona, pa ‘uz tu pretpostavku’ naslutiti što će događati idućih nekoliko dana. Ali prognostičari ne mogu znati hoće li se ciklona pojaviti ili neće”, tvrdi Dataspekt, napominjući da postoji velika neizvjesnost i da se predviđanja na kraju svode na bacanje novčića.

“Na koncu, predviđanje se zapravo svodi na bacanje novčića: otprilike 50 posto da će kišiti, 50 posto da neće. Ili, 50 posto da će broj Covid19 slučajeva rasti, 50 posto da će padati. Pogodak, ako se dogodi, rezultat je sreće i uopće nije informiran znanošću. Capak je spominjao da model uzima u obzir učinak mjera, no ne postoji jasna procjena koliko nošenje maski ili ograničavanje rada noćnih klubova do ponoći utječe na smanjenje reprodukcijskog broja. To se može samo nagađati metodom prst-u-čelo, što donosi još neizvjesnosti”, poručuje Dataspekt.

Komentari