Stručnjaci istražuju dva velika rasjeda koji su uzrokovali potres i neobične pojave

Rupa na imanju obitelji Cvitkusic. Photo: Sandra Simunovic/PIXSELL

Geolozi su počeli istraživati dva velika rasjeda, odnosno lijevi Petrinjski i desni Pokupski, čijim je pomicanjem došlo do velikog potresa. Time se oslobodila ogromna energija i pojavili su se neuobičajeni fenomeni.

Gejziri mulja i pijeska pojavili su se na više lokacija. Josip Terzić iz Hrvatskog geološkog instituta objašnjava kako je riječ o fenomenu koji se zove likvefakcija znači u trenutku potresa u sloju pijeska dolazi do gubitka potpore između zrna i to praktički postaje živi pijesak.

“Dosad kod nas nije bio zabilježen jer nismo imali ovakve potrese na ovakvim terenima, ali poznati su slučajevi u Japanu, Kaliforniji, Novi Zeland i tako”.

Uzeli su uzorke za šire istraživanje te navode se ne zna hoće li se gejziri povući. Aktivacija dva velika rasjeda dovela  je do otvorenih pukotina, pješčanih vulkana i brojnih deformacija terena, piše RTL.



Kosta Urumović iz Hrvatskog geološkog instituta navodi kako će njihova istraživanja biti ulazni podaci za geotehničku struku koja će projektirati sanaciju svih problema koji su se dogodili.

Neobična pojava su u rupe koje su se otvorile na tridesetak mjesta, i dalje se šire. Stručnjaci ističu kako će biti sanirane te će se tu moći živjeti i graditi, ali savjetuju kako bi bilo dobro prije obnove ustanoviti gdje nije pametno graditi.

Poručuju da se načinom gradnje i odabirom lokacije može sačuvati živote i imovinu.

“Živimo gdje živimo, i ovaj potres kao i onaj zagrebački se ovdje jednostavno može dogoditi. Mi imamo tu nesreću da živimo u vrijeme kad se taj potres dogodio”, rekao je Urumović.

Komentari