Štromar: Na POS je bačena sjena, moramo ga hitno očistiti na konkretan i jasan način

Bruno Konjevic / CROPIX

U Belišću je u ponedjeljak položen temeljni kamen za POS-ovu zgradu s 24 stana, vrijedna 14,3 milijuna kuna, što je nakon 30 godina prva višestambena zgrada koja će se graditi u tome gradu.

Potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar je izjavio kako će se završetkom projekta, za nešto više od godinu dana, riješiti stambeno pitanje za 24 mlade obitelji, i to jednim od najpovoljnijih modela na tržištu.

Podsjetio je kako je u sklopu modela POS-a dosad izgrađeno 8300 stanova, a ove se godine očekuje oko tisuću.

U prošle dvije i pol godine oko 9300 mladih obitelji riješilo je stambeno pitanje putem subvencioniranih kredita, u tim se obiteljima rodilo više od tisuću djece, i to je prava demografska mjera, poručio je Štromar.



Na sastanku s gradonačelnikom Belišća Dinkom Burićem ocijenio je kako se posljednjih dana nad projektom POS-a “možda nadvila neka sjena”, ali novi direktor APN-a Dragan Hristov ima zadaću “očistiti tu sumnju”.

“Poslali smo već unutarnju reviziju, mijenjat ćemo neke procedure, ako bude trebalo promijenit ćemo i zakon ili neki njegov dio kako bi se opet dobilo povjerenje u ovaj odličan projekt s kojim ćemo nastaviti”, istaknuo je Štromar.

Novi direktor Agencije za pravni promet i posredovanje nekretnina (APN) Dragan Hristov je rekao kako je došao u APN kako bi se krenulo novim putem.

Gradonačelnik Dinko Burić zahvalio je ministarstvu i APN-u na potpori tom projektu kako bi se mladim obiteljima, ali i drugima omogućilo rješavanje stambenog pitanja, što u gradskoj upravi smatraju demografskom mjerom.

Štromar najavio reviziju

Na upit novinara što će biti sa POS-ovim stanom koji je kupio bivši direktor APN-a Krešimir Žunić te je li tu sve bilo legalno, ministar Štromar je rekao kako će zakonitost tog postupka utvrditi DORH, a on je poslao internu reviziju ministarstva u APN, koja će provjeriti sve dodjele stanova unatrag nekoliko godina.

Bačena je nekakva sjena na POS i zaprljao se. Moramo ga hitno očistiti na konkretan i jasan način, dodao je Štromar.

Je li Dragan Hristov prava osoba za taj posao s obzirom na to da je svojedobno nečasno otpušten iz APN-a, pitali su novinari a Štromar odgovorio kako je utvrđeno da je on dobio otkaz na nezakonit način i vraćen je na posao.

Štromar je na pitanje je li razlog davanja otkaza bio politički, zato što HNS tada nije bio na vlasti, odgovorio kako je i to moguće s obzirom na to da u obrazloženju nije bio naveden razlog davanja otkaza, a imao je ugovor na neodređeno vrijeme.

Hristov je novinarima izjavio kako se u APN-u, s obzirom na posljednje nemile događaje, mora utvrditi pravo stanje stvari te provjeriti je li bilo nepravilnosti, o čemu će se obavijestiti mjerodavne institucije.

“Što se tiče daljnjeg poslovanja, promijenit ćemo akte, ako treba i zakonske odredbe, kako više ne bi bilo takvih anomalija, i da stanove dobiju oni koji ih zaslužuju”, poručio je Hristov.

Direktor APN-a Hristov je na novinarsko pitanje hoće li bivši direktor Žunić morati vratiti sporni stan ako se utvrde nepravilnosti odgovorio: ” Apsolutno.”

“Gospodin Žunić će biti stavljen na nekakvo mjesto jer ima takav ugovor, ali neće imati nikakvu funkciju, već će biti raspoređen adekvatno njegovoj školskoj spremi i iskustvu, i tamo će pričekati dok se te stvari ne riješe”, rekao je Hristov.

Komentari