Štromar: Moramo ići na novi GUP, ali ne treba nova javna rasprava

Davor Pongracic / CROPIX

Ministar graditeljstva i prostornoga uređenja, Predrag Štromar, uoči sjednice Vlade komentirao je raspravu i amandmane za zagrebački GUP.

“Opet toliko amandmana, osobno mišljenje je da moramo ići na novi GUP, ali zakonski gledajući, ne treba nova javna rasprava. Prekontrolirat ćemo svaki amandman, prekontrolirat ćemo kakva je njegova struktura i na temelju struke reći ćemo može li proći i li ne može”, rekao je Štromar.

Dodao je i da nije vidio konkretne amandmane, kao ni njihovu strukturu, ali da će ministarstvo odrediti koji će amandman proći, a koji neće.

Podsjetimo, na sjednici Skupštine danas se raspravlja o izmjenama Generalnog urbanističkog plana grada Zagreba (GUP), koje, kako navode, sadrže prenamjene zemljišta za “Bandićev Manhattan”, povećavaju izgradnju u donjogradskim blokovima i povećavaju promet u središtu gada, a ne odgovaraju na goruća pitanja poput prilagodbe klimatskim promjenama, određivanja zone za izgradnju javnih stanova, a nemaju bilo kakvu viziju istinskog razvoja grada u interesu njegovih stanovnika.



GRADSKA SKUPŠTINA Bandićeva stranka podnijela 65 novih amandmana na GUP, a HDZ 15

Jučer je zagrebački HDZ odlučio da će podržati izmjene GUP-a ako se prihvati njihovih 15 amandmana. S HDZ-om, Milan Bandić ima većinu u zagrebačkoj Skupštini.

S obzirom na amandmane HDZ-a danas sigurno neće biti glasanja o GUP-u jer se o tim amandmanina treba očitovati i Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja što će cijelu proceduru odužiti najmanje mjesec dana.

Komentari