Strenja: Nužne su hitne izmjene Pravilnika i Zakona o socijalnoj skrbi

Predsjednica saborskog Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku ‘mostovka’ Ines Strenja izrazila je u subotu sućut obiteljima preminulih korisnika Doma za starije osobe u Andraševcu te poručila da su zbog desetaka tisuća starijih osoba u takvim domovima nužne hitne izmjene Pravilnika i Zakona o socijalnoj skrbi.

Još jednom se nažalost događa da nadležni tek nakon tragedije reagiraju na propuste u socijalnoj skrbi najranjivijih građana. Godinama upozoravam na potrebu decentralizacije nadzora u Domovima za starije i nemoćne, jer se samo na taj način može dobiti prava slika kvalitete skrbi i pravodobno rješavati sve nepravilnosti, stoji u priopćenju Ines Strenje.

I na plenarnoj sjednici i na sjednici saborskog Odbora, kaže, višekratno je tražila promjenu Pravilnika o sadržaju i načinu provođenja inspekcijskog nadzora u djelatnosti socijalne skrbi, s obzirom na to da sada rješenja o minimalnim tehničkim uvjetima izdaju županije, dok je za inspekcijski nadzor zaduženo Ministarstvo demografije.

Nužna je, naglašava, decentralizacija sustava nadzora nad Domovima. Objašnjenje koje je, kaže, dobila od nadležnog ministarstva bilo je da je za područje cijele RH, s preko 700 domova, zaduženo svega nekoliko inspektora, što je u svakom pogledu nedostatno, pa oni izlaze samo po dojavama o nepravilnostima, ponekad tek nakon više dojava.



Uz rijetke iznimke, brojni domovi su, tvrdi predsjednica Odbora za zdravstvo, bez adekvatne skrbi, s nedostatnim kvalificiranim osobljem, a često su osobe starije dobi bez neophodne medicinske skrbi.

O svemu je, podsjeća Strenja, u više izvješća upozoravala i Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom kao i Pučka pravobraniteljica, ali se ništa nije poduzelo.

Komentari