Stravično zlostavljanje: Pedesetogodišnjak je lukom i strijelom gađao djevojku, pogodio ju je osam puta

Pixabay

Muškarac (50) s područja Podravine i Prigorja lukom i strijelom je gađao djevojku s kojom je tada bio u vezi. Bilo je to 21.4.2018. godine. Uzeo je luk i strijele sa zašiljenim vrhovima i u smjeru djevojke odapeo petnaestak strijela. Osam strijela pogodilo je svoj cilj i nesretnicu ranilo u bedra, nogu, glavu i ruke, a kako je djevojka spustila glavu i stavila ruke da bi pokrila lice, strijele je nisu pogodile u vitalne dijelove glave. Kako se navodi u presudi suda, teške ozljede izostale su samo pukim slučajem, piše Podravski.

No, to nije bio kraj zlostavljanju. Kako bi je zastrašio, prijetio joj je kuhinjskim nožem kojeg joj je prislonio uz ruku, a kada je pokušala pobjeći, zaključao je vrata sobe u kojoj se nalazila i bacio ključeve kako ih ne bi pronašla. Preklinjala ga je da ju pusti, no on je to odbio učiniti. Vrata je držao zaključana, a žena je tako zatočena u sobi provela sat i pol. Jecala je, plakala i zapomagala da je pusti kući.

Zbog tog je zlodjela 50-godišnjak osuđen na godinu i 10 mjeseci bezuvjetnog zatvora, a na sudu mu je izrečena i sigurnosna mjera obveznog liječenja od ovisnosti o alkoholu i lijekovima. Tu će mjeru provoditi zatvorski sustav, trajat će do prestanka zatvorske kazne, a najdulje tri godine. Sud je nasilniku oduzeo dva luka s dvije strijele, dva noža i plahtu s rozim uzorcima, a mora platiti 7500 kuna troškova suda i kaznenog postupka.

Kaže da je samo želio uplašiti

Nasilnik je u svojoj obrani rekao da dok su bili u vezi, ona je više njega ozlijedila nego on nju.



“Ubola me nožem u nogu i iščupala kosu za periku. Gađao sam je nakon toga strijelama, a luk koji koristim inače probija vrata na 15 metara. Luk sam koristio tako da je ne ozlijedim jako. Gađao sam je s metra i pol udaljenosti i ciljano u pojedine dijelove tijela, tek toliko da je uplašim. Pred njom sam napeo luk do kraja, a zatim sam ga napeo samo malo prilikom odapinjanja strelice. Nož koji spominje bio je tupi vrtni nož koji ne može nikoga ozlijediti”, kazao je na sudu.

“Ključ smo zajednički tražili, a kako ga nismo našli, provalio sam vrata da izađemo van. Nakon toga nazvao sam strica da dođe po nju. Zajedno sam pio s njom, popili smo litru i pol vina. Tog sam dana uzeo analgetik Tramal koji pijem za bolove, a ona inače uzima Xanax, no ne znam je li tog dana uzela te tablete”, kazao je.

Djevojka ispričala što se događalo

Dodao je kako njegova sada bivša djevojka u torbi nosi veliki lovački nož za koji joj je rekao da ga ne nosi. Kako bi je odvratio od nošenja noža, uzeo joj ga je i sam se posjekao po ruci.

“Nisam je uspio odvratiti od nošenja noža. Tim me nožem kasnije piknula u nogu. Kad sam odapinjao strelice prema njoj, bila je sklupčana na kauču, skupljenih nogu i ruke je držala preko lica. Nije točno da je pokušala pobjeći, zato što je bila u donjem rublju. Kad sam je gađao strelicama, nisam primijetio da ima krvi na njoj. Osim toga, nisam bio fizički nasilan prema njoj. Samo sam je potjerao u krevet da se smiri”, ispričao je na sudu okrivljeni 50-godišnjak za kojeg je sudski psihijatrijski vještak utvrdio kako mu je kao posljedica dugogodišnje ovisnosti o alkoholu i drugim psihoaktivnim tvarima utvrđen poremećaj ličnosti s disocijalnim i emocionalno nestabilnim poremećajem uz organske promjene mozga, piše Podravski.

“U trenutku počinjenja kaznenih djela počinitelj je bio bitno smanjeno ubrojiv, a kako je to učinio pod djelovanjem ovisnosti, postoji opasnost da u budućnosti počini i teže kazneno djelo”, kazao je psihijatar.

Djevojka je ispričala svoju stranu priče.

“Došla sam k njemu i popili smo dvije bevande. Počeo mi prigovarati, stalno mi govorio o bivšim djevojkama. Rekla sam mu da prestane, a on me počeo tući rukama i šakama po tijelu i glavi, a nakon toga uzeo je luk i strijele kojima me počeo gađati. Imao je divljački pogled i rekao je da će me ubiti i pogoditi u oko. Pokrila sam glavu rukama, a on me jednom strijelom pogodio u glavu, s tri strijele u noge, a s dvije u ruke. Plakala sam i vadila strijele iz tijela, a ušle su unutra dva do tri centimetra. Krvarila sam. Zatim mi je pod grlo i na zapešće prislanjao tupi nož i rekao “mogu te ubiti odmah da se ne mučiš ili te mogu ubijati polako”. Sve to trajalo je oko sat vremena”, kazala je.

Komentari