Stranka s Imenom i Prezimenom: Spremni smo nestati iz politike kada provedemo reformske zahvate

Foto: Tomislav Kristo / CROPIX

Pokretači nove političke stranke ‘stranka s Imenom i Prezimenom’ rekli su u srijedu će se zalagati za nepopularne, ali potrebne reformske zahvate i borbu protiv korupcije kroz javni i privatni sektor, a spremni su da nakon toga ‘nestanu’ s političke scene.

“Rezultat rada ovog tima je politički projekt za kojeg vjerujem da će u Hrvatskoj izazvati politički šok konačnih promjena nakon desetljeća stagnacija. Zaista ćemo se zalagati za reformske zahvate jer je svima dosta PR poteza i kozmetike. Želimo napraviti korijenite promjene”, rekao je na konferenciji za novinare jedan od inicijatora te ideje, saborski zastupnik i gradonačelnik Vrgorca Ante Pranić.

Pranić: Stranka bez klasičnog predsjednika i podružnica

Okupljaju ljude koji su se iskazali u svojim profesijama te koji imaju znanja, energije i volje mijenjati Hrvatsku u interesu budućih generacija, istaknuo je. Stranku ne formiraju da bi bila još jedna u nizu stranaka u registru, već da bi pokrenula promjene.

“Igramo na istinsku promjenu Hrvatske i svjesni smo unaprijed da će to u konačnici značiti naš nestanak ako budemo u mogućnosti da te promjene i provedemo”, poručio je.Stranka je zamišljena tako da u njezinom fokusu budu programske sastavnice, a strukturu same stranke objavit će na osnivačkoj skupštini. Ipak, neće imati klasičnog predsjednika stranke niti podružnice i masovno članstvo.

O drugim imenima i opcijama koje ih podržavaju Pranić nije htio još govoriti jer je “priču kreirao širi tim ljudi”.

Orešković: Zajednički interesi moraju biti iznad pojedinačnih i stranačkih

Bivša čelnica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa i savjetnica za upravu i pravosuđe stranke Dalija Orešković istaknula je stranka ne teži daljnjim podjelama na političkoj sceni, već se radi o okupljanju stranaka ili inicijatora koji će se staviti pod zajednički nazivnik, program i interes.

Ocijenila je da su stranke koje vladaju zadnjih 30 godina Hrvatsku pretvorile u zemlju nepravde, iseljenih, ovršenih, blokiranih, nezaposlenih i gnjevnih ljudi, dok istovremeno postoji i druga Hrvatska – zbrinuta, uhljebnička i stranački osigurana.

“Potrebna nam je demontaža takvog sustava i izgradnja novog, a za to nije dovoljna jedna osoba i stranka, već širi savez”, ocijenila je Orešković dodavši da je dominantnim političkim strankama mjesto u povijesti jer se bave isključivo poviješću ili samim sobom.

Budimir: Borba protiv korupcije kroz javni i privatni sektor

Koordinator programskih savjeta i savjeta za gospodarstvo stranke Josip Budimir istaknuo je da su se fokusirali na borbu protiv korupcije kroz javni i privatni sektor, što ostale političke opcije ne mogu provesti jer ih to destabilizira.

Tako u javnoj upravi imaju plan reducirati broj zaposlenih, ukloniti klijentelizam i napraviti sektor koji odgovara potrebama države.

Što se tiče državnih poduzeća, istaknuo je da su ona čak 30 posto manje produktivna od privatnih tvrtki, ali uz 40 posto veće plaće, a udio zaposlenih u državnim poduzećima je dva puta veći nego u Europi.

Stoga planiraju promjenu upravljanja državnim poduzećima izborom menadžera koji su se dokazali u privatnom sektoru i nagrađivanjem prema ostvarenim rezultatima na području efikasnosti.

Poljoprivreda pak, tvrdi Budimir, oslikava način na koji se upravlja Hrvatskom – državni poticaji nisu funkcionalni jer je rezultat uloženih 45 milijardi kuna kroz 30 godina zapravo smanjenje poljoprivredna proizvodnje s 33 na 17 milijardi kuna.

Zato predlažu uvođenje reda u isplatama poticaja, ograničavajući njihov udio u ukupnim prihodima, dok će poljoprivredna zemljišta dobiti oni koji ostvaruju najbolje rezultate u skladu sa zakonom.

Jelić: Trebamo umrežiti državu i društvo u operativan sustav

Gradonačelnik Knina Marko Jelić kao neke od glavnih problema naveo je upravljanje državnom imovinom, resursima i okolišem, ali i prometnu nepovezanost zbog koje ljudi u manjim sredinama teško žive.

Namjera im je da jedinice lokalne samouprave imaju veći nadzor nad imovinom države na područjima pod njihovom upravom.

“Predlažemo multidimenzionalno umrežavanje države i društva u konkretan i operativan sustav koji djeluje, poboljšava se i nadograđuje, brine o samom sebi i ispunjava društveni ugovor prema svim svojim partnerima”, poručio je Jelić.

Lider nove hrvatske stranke: ‘Nećemo koalirati ni s lijevim ni s desnim ekstremistima’

 

Komentari