Stranka Pametno ne da ‘pare’. Odrekli se sitniša da bi zadržali desetke tisuća kuna

Pametno

Na današnjoj, 35. sjednici Gradskog vijeća Grada Splita, našao se prijedlog Zaključka o smanjenju sredstava iz proračuna Grada za financiranje političkih stranaka za razdoblje od 1. svibnja do 31. srpnja 2020. godine.

Naime, sve stranke koje imaju vijećnike u Gradskom vijeću, ovisno o broju vijećnika, imaju pravo na određenu naknadu. Sredstva se isplaćuju tromjesečno, a za svakog vijećnika stranka ima pravo na iznos od 6.800 kuna, dok je naknada za vijećnice 10 posto viša, odnosno 7.480 kuna.

Naknade smanjene za 20 posto. Pauk predložio amandaman, pa se razočarao manjkom podrške. Smanjenje naknada za 20 posto, a kako se navodi u prijedlogu ‘zbog ublažavanja negativnih posljedica uzrokovanih pandemijom koronavirusa na proračun’ predložio je gradonačelnik Andro Krstulović Opara. Prijedlog je prihvaćen, što znači da će u navedenom razdoblju naknada strankama za svakog vijećnika pasti na 5.440 kuna, a za vijećnice na 5.984 kune.

Vijećnik Martin Pauk je tijekom rasprave o ovom prijedlogu predložio amandman. Zatražio je da se stranke u potpunosti odreknu naknade za vijećnike za razdoblje od svibnja do kraja srpnja. Amandmanom je, kaže, želio ‘ispitati koje su stvarne namjere lokalnih političara kojima su puna usta odricanja u ovim teškim vremenima.’ Njegov amandman je odbijen, što nije baš dobro prihvatio, a posebno je razočaran čini se, vijećnicima stranke Pametno.



Podsjećamo, naknada za Paukovo vijećnićko mjesto uplaćuje se na račun stranke Most preko čije liste je i ušao u Gradsko vijeće, što znači da rezultati glasanja o naknadama strankama na njega ne utječu.

“Tuga i jad splitske lokalne politike. Nakon što su se svi vijećnici odrekli tromjesečne naknade u iznosu od cca 5.000,00 kuna, stranka Pametno je prije početka sjednice predložila odricanje i od brutto iznosa koji se isplaćuje za porez i doprinose državi, a ne vijećnicima. Taj prijedlog bi omogućio donaciju od 1.000,00 kuna po vijećniku, no nije moguć zbog zakonskih propisa.

Nakon toga, kako bih ispitao koje su stvarne namjere lokalnih političara kojima su puna usta ‘odricanja’ u ovim teškim vremenima, predložio sam da se u iduća tri mjeseca stranke odreknu financiranja iz gradskog proračuna. Financiranje stranaka je puno veće opterećenje nego vijećničke naknade, jer svaka stranka po svakom vijećniku dobiva skoro 7.000,00 kuna mjesečno iz gradskog proračuna.

Pauk: “Trošit će se i dalje enorman novac, iako stranke ne rade ništa korisno”
Dakle, da skratimo priču i objasnimo na primjeru stranke Pametno i Marijane Puljak – gospođa Puljak se, kao i svi vijećnici, odrekla mjesečne naknade od 1600,00 kuna.
No, stranka Pametno, čija je Marijana Puljak predsjednica, i dalje prima skoro 50 tisuća kuna svaki mjesec iz proračuna. Zdravoseljački rečeno – daju ti mali prst, a uzmu cijelu ruku. Odrekla se 1600 kuna mjesečno, a o onih skoro 50 000 kuna koje uredno sjedaju – tišina. Takav je primjer i sa svim ostalim strankama izuzev kolege Zoričića koji se jedini javio za raspravu i podržao moj prijedlog.

Kad je na red došlo glasovanje o amandmanu, od svih vijećnika samo nas šestero je podržalo prijedlog – ja, kolege Zoričić i Josip Markotić te još troje za koje ne znamo tko su, a saznat ćemo kad dobijemo transkript sjednice.

Nažalost, bezumno financiranje stranaka ide dalje, trošit će se i dalje enorman novac, oko 250 000 kuna mjesečno, iako stranke ne rade ništa korisno niti su dozvoljeni ikakvi skupovi u novonastaloj situaciji. Zahvaljujem kolegama Zoričiću i Markotiću na podršci, kao i ostalih troje koji su podržali odricanje od financiranja, a građanima poručujem da dobro paze koga biraju na izborima, jer nema svatko iste namjere i motive. Netko je u politici zbog ideala, a netko zbog novca građana kojeg mu se teško odreći,” rekao je Pauk nakon sjednice.

[ AKO ŽELITE SAZNATI KAKO RADE POPULISTI, OTVORITE OVAJ LINK ]### Marijana Puljak traži "humanitarno" odricanje od…

Gepostet von Martin Pauk am Montag, 4. Mai 2020

 

I Zoričić šokiran rezultatom

Vijećnik Ante Zoričić iz ‘Popravi grad’ šokiran je ishodom glasanja.

“Moram priznati da je rezultat glasanja o amandmanu za mene šok. Nije mi jasno kako je stranka Pametno na početku sjednice mogla tražiti da se brutto sredstva od vijećničkih naknada koja ionako pripadaju državi uplate za splitsku bolnicu, a onda na kraju sjednice nisu podržali prijedlog gdje su se trebali odreći svojih sredstava. Ovi prijedlozi gdje pojedinci predlažu donošenje odluka gdje bi se nekima drugima ukinula primanja, a ne njima, već postaje pandemija među političarima,” kaže Zoričić.

Osim Zoričića i Josipa Markotića (Most), Paukov amandman su podržali Tonći Blažević (HSLS), Goran Kotur (SDP) te Joško Markić (SDP).

Pauk pohvalio Oparu, pa se ‘okomio’ na stranke

Niti jedan vijećnik HGS-a, HDZ-a ni stranke Pametno nije podržao Paukov amandman, no mladi vijećnik je izdvojio Pametno. Marijana Puljak predsjednica stranke Pametno kometirala je.

“Na dnevnom redu sjednice se našao zaključak o smanjenju sredstava iz Proračuna Grada Splita za financiranje političkih stranaka zastupljenih u Gradskom vijeću Grada Splita za razdoblje od 1. svibnja do 31. srpnja. Prijedlog su jednoglasno prihvatili svi vijećnici. Tijekom rasprave nezavisni vijećnik Martin Pauk je prvo pohvalio gradonačelnika Oparu koji je sebi smanjio 20% svoje plaće jer po njemu on radi težak i zahtjevan posao i nije se trebao odreći svoje plaće. Predložio je zatim da se stranke odreknu kompletnih iznosa svojih političkih naknada, ne samo 20% već 100% jer po njemu stranke ne rade ništa u ovom razdoblju pa im ne treba ni naknada. Većina vijećnika je odbila taj njegov prijedlog, pa je konačno usvojena točka kako je u originalu i predložena, iznos je smanjen za 20%,” tvrdi Puljak

“Stranka Pametno i te kako radi sve ovo vrijeme i ne bavi se populizmom. Imamo troje zaposlenih, ne koristimo gradske prostore, već plaćamo komercijalne prostore stranke i hladni pogon, a cijelo vrijeme krize pomažemo donirajući zaštitnu opremu, tablete djeci i pomažemo na razne druge načine koji su u našoj moći. Podržali smo za sada smanjenje naknada za 20%, a nemamo se problema odreći i kompletnog iznosa ako funkcioniranje Grada bude ugroženo,” nastavlja Puljak.

Napominje i da se na današnjoj sjednici nije našao njihov prijedlog o doniranju brutto iznosa naknade za rad vijećnika KBC-u Split.

“Stranka Pametno je predložila točku dnevnog reda kojom bi se KBC-u Split uplatio kompletan bruto iznos tromjesečnih osobnih naknada koje vijećnici primaju za rad u gradskom vijeću. Vijećnici su se već ranije dogovorili da će KBC-u Split uplatiti svoje osobne naknade za travanj, svibanj i lipanj. Stranka Pametno je predložila da umjesto da to budu neto naknade u ukupnom iznosu od oko 178.000 kuna, da Grad KBC-u uplati kompletan bruto iznos od oko 294.000 kuna. Prijedlog nije usvojen kao točka dnevnog reda pa vijećnici o tome nisu ni raspravljali, ” kaže Puljak, piše Dalmacija danas.

Komentari