STRANKA FOKUS PROTIV KAŽNJAVANJA UREDNIKA MEDIJA ‘Ovo je još jedan Plenkovićev napad na slobodu medija’

Davor Nadji Photo: Damir Spehar/PIXSELL

“Iz najavljenog Zakona o elektroničkim medijima očito je da je HDZ odlučio cenzurirati internet pod okriljem borbe protiv ekstremizma kojeg su upravo oni poticali sve ove godine, dok im je to odgovaralo. Sada taj isti ekstremizam koriste za nametanje nedorečenih i dvosmislenih pravila te visokih kazni koje će biti prvenstveno usmjerene prema medijima”, piše u priopćenju stranke Fokus.

Dodaju kako ostaje nejasno i hoće li se cenzuriranje komentara odnositi samo na medije ili na društvene platforme poput Facebooka, Twittera i Reddita, koji bi mogli reagirati i zabranom pristupa navedenim platformama iz Hrvatske.

“Kontrola komentara sigurno zahtijeva i veće troškove medijima, a osim što se takvim prijedlogom zakona narušava sloboda medija, posljedično se otvara mogućnost cenzuriranja memeova pod okriljem zaštite autorskih prava, što je mogućnost koju autokratske vlade željno iščekuju”, pišu iz Fokusa.

Otvaramo vrata prema tome da se jednog jutra probudimo u Orwellijanskoj državi

Ističu kako prijetnje u komentarima na portalima i društvenim mrežama, ali i bilo gdje drugdje, ne mogu biti prihvatljive i trebaju biti sankcionirane, ali i da odgovornost za izrečene prijetnje treba biti u potpunosti na osobi koja je takvo djelo učinila.



“Urednici medija ne mogu i ne smiju biti odgovorni za takvo ponašanje pojedinaca. Posao urednika je uređivati medije, a Vlada ih ovim zakonom prisiljava da biraju hoće li zabraniti komentare ili postati policijski doušnici, pa tek onda urednici”, smatraju u Fokusu.

“Ako dozvolimo HDZ-u da u svojoj borbi protiv slobode medija i iznošenja prljavog rublja članova te stranke uvrsti mogućnost kažnjavanja komentara građana Republike Hrvatske, otvaramo vrata prema tome da se jednog jutra probudimo u Orwellijanskoj državi pri kojoj svaka osoba pazi da na glas ne komentira postupke korumpiranih javnih dužnosnika i pritom riskira stroge novčane kazne. Na nama je da 2024. ne postane 1984.” – izjavio je Davor Nađi, predsjednik stranke FOKUS.

Postavlja se i pitanje tko će odlučivati što je, a što nije govor mržnje? Ta linija može biti dosta nejasna, stoga se urednike stavlja u nezahvalnu poziciju gdje ukoliko ne zabrane komentiranje, preuzimaju rizik da će oni za određeni komentar ocijeniti kako nije govor mržnje, a država kasnije odlučiti da to ipak je govor mržnje i shodno tome ih kazniti. Tu se očito otvara širok prostor za utjecaj vladajućih na medije.

“Cijela javnost treba odlučno stati protiv ovakvog prijedloga zakona i ne dozvoliti HDZ-u i premijeru Plenkoviću da svaku krizu iskorištava za jačanje svojeg stiska prema medijima”, pišu u priopćenju iz Fokusa.

Komentari