Stranka Fokus neće podržati Zakon o obnovi: Ignorira se transparentnost nabave zbog čega nas čeka pljačka stoljeća

Darko Tomas / CROPIX

Stranka Fokus i njezin saborski zastupnik Dario Zurovec neće podržati Konačni prijedlog zakona o obnovi zgrada oštećenih potresom koji je Vlada Republike Hrvatske poslala na dnevni red izvanredne sjednice Sabora, kako stoji u priopćenju.

Kao razloge navode to što se Vlada izruguje cijeloj Hrvatskoj kada vlasnike stanova u centru Zagreba zove siromašnima i u potpunosti ih oslobađa financiranja obnove, unatoč tome što uz jedan ili više stanova imaju i dodatnu imovinu do 200.000,00 kuna te mjesečni dohodak od 4.000,00 kuna. Zatim zakon ignorira transparentnost nabave zbog čega nas čeka pljačka stoljeća te postoje puno bolji modeli obnove o kojima govori stranka Fokus, prema kojima se nekretnine mogu krenuti obnavljati odmah, a ne kako je premijer najavio, da će obnova trajati i preko deset godina.

“Naš zastupnik Dario Zurovec je već na prvom glasanju o ovom zakonu bio protiv i cijelo vrijeme upozorava kako se radi o potencijalnoj pljački stoljeća. Prva razina otimačine započinje već u startu jer je svim građanima Republike Hrvatske nametnuto da moraju financirati obnovu onima koji nisu osigurali ili održavali svoje nekretnine. Pritom, ovaj zakon, onima koji sada financiraju obnovu tuđe imovine, ne vrijedi za njih same ako se jednog dana nađu u sličnoj poziciji. Nadalje, bez transparentnosti i unaprijed jasnih kriterija otvaraju se bezbrojne mogućnosti manipulacija. Slučaj Gunje nam najbolje pokazuje što se događa kada država vodi obnovu, a Gunja je je ‘kikiriki’ u usporedbi s gotovo 90 milijardi kuna koliko je predviđeni trošak ove obnove“, istaknuo je predsjednik stranke Fokus Davor Nađi.

Dario Zurovec, koji je jedini na glasanju u prvom čitanju bio protiv ovog zakona, ističe kako činjenica da vrijednost stana nije uključena u već ovako postavljeni visoki imovinski cenzus otkriva svu apsurdnost i nepravednost ovakvog zakona.



“Pogotovo će biti pogođeni uistinu siromašni građani, oni koji žive na minimalnoj plaći, oni s jedinim dohotkom u obitelji, oni koji uopće nemaju svojih nekretnina, podstanari i sve druge skupine koji bez obzira na svoju životnu situaciju moraju kroz poreze plaćati obnovu siromašnima iz centra Zagreba. HDZ ima 90 milijardi razloga da gura ovakav zakon, ali me čudi da su s njima u kolo tako lako ušle i stranke ljevice prodajući načela pravednosti za glasove u centru Zagreba”.

Postavlja i pitanje zašto onima koji ne spadaju u ‘siromašne’, ako je već tako postavljen cenzus, uopće plaćamo 80 posto obnove ako je očito da nisu siromašni? Naime, ako nisu siromašni, mogli suosigurati i održavati svoju imovinu.

Za drugo čitanje Vlada RH nije uvela nikakve izmjene po pitanju transparentnosti nabave, nikakve izmjene po pitanju rješavanja imovinsko-pravnih problema zbog čega nas isti problemi čekaju i u budućnosti, nikakve izmjene po pitanju rješavanja problema prestrogih konzervatorskih zahtjeva što pogoduje građevinskom kartelu oko konzervatora i poskupljuje obnovu.

Podsjetimo, samo licencirana poduzeća mogu raditi radove i to samo kada konzervatori gotovo proizvoljno izdaju suglasnost što otvara prostor za pogodovanje. Također, nikakve izmjene nisu napravljene po pitanju financiranja obnove novcem poreznih obveznika samo onih nekretnina koje uistinu jesu za stanovanje, a ne za iznajmljivanje, navode.

Treba naglasiti i da, iako se radi o financijski najvećem projektu u povijesti samostalne Hrvatske, još uvijek nemamo procjenu fiskalnog učinka zbog čega ne znamo odakle će se to financirati ni kroz koji vremenski period.

Nemamo niti pouzdane detaljne podatke o broju, lokaciji i razini oštećenja stanova i kuća kao niti koliko se zgrada u međuvremenu već obnovilo privatnim sredstvima, kao niti koliko je točno od toga u vlasništvu države i grada. Također, postoji sumnja da će se sve obećati do lokalnih izbora, a nakon što lokalni izbori prođu, da će mnogi građani biti izigrani i da im se neće pomoći, a nema kontrole niti da se neće nekima pogodovati te obnavljati i puno više od samo konstrukcijske obnove, ovisno o tome koliko su blisku vladajućima, zaključuju, prenosi Dnevno.hr.

Komentari