STRANI MEDIJI O ZABRANI DOLASKA VUČIĆA U JASENOVAC: ‘Hrvatska nije dopustila Vučiću da dođe u privatni posjet hrvatskom Auschwitzu’

Tom Dubravec/Cropix

Nakon odluke hrvatskih vlasti da ne dopuste nenajavljeni posjet predsjednika Srbije Aleksandra Vučića Jasenovcu, svjetske novinske agencije su se raspisale o napetostima između Hrvatske i Srbije.

Associated Press tako navodi da su “diplomatske tenzije između balkanskih rivala Srbije i Hrvatske danas porasle, nakon što je Hrvatska odbila dopustiti posjet srpskog populističkog predsjednika spomen-području koncentracijskog logora iz Drugog svjetskog rata, u kojem su pronacističke vlasti u Hrvatskoj ubile desetine tisuća Srba”.

“Hrvatske vlasti nisu dopustile predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću da dođe u privatni posjet ‘hrvatskom Auschwitzu’, što je izazvalo novi val tenzija između dvije zemlje, nekadašnjih neprijatelja ih 90-ih godina”, piše agencija AFP.

Obje agencije navode kako su hrvatske vlasti neslužbenim kanalima saznale za planirani posjet predsjednika Srbije logoru Jasenovcu te su prenijele izjavu hrvatskog šefa diplomacije Gordana Grlića Radmana da je neprihvatljiva činjenica da hrvatska vlada o Vučićevom posjetu nije službeno obaviještena.



Agencije zaključuju da su odnosi Srbije i Hrvatske ostali napeti od raspada bivše Jugoslavije i rata u Hrvatskoj koji se odvijao od 1991. do 1995. godine.

“Iako su se dvije zemlje obvezale raditi na rješavanju problema preostalih iz sukoba povremene diplomatske prepirke remete poslijeratne napore. Populističke vlasti Srbije inzistiraju na tome da hrvatska vlada nije učinila dovoljno da prizna svoju prošlost iz Drugog svjetskog rata, dok Zagreb optužuje Srbiju da ovo pitanje koristi za unutrašnje političke potrebe i odbija se baviti vlastitom ulogom u ratu devedesetih”, piše AP.

 

AFP piše da ukupan broj žrtava u Jasenovcu, uglavnom Srba, Židova, Roma i hrvatskih antifašista, i dalje izaziva kontroverze u odnosima službenog Zagreba i Beograda. “Broj žrtava varira od nekoliko desetaka tisuća do 700.000”, piše AFP.

Komentari