Stožer zatražio uspostavu karantena! Ako se zaraze strani državljani, snosit će dio troška

Uz gospodarstvo, na teža vremena priprema se i hrvatski zdravstveni sustav. Nacionalni stožer je tako od lokalnih zatražio uspostavu karantena. U Zagrebu ona će biti na Sljemenu. Zaštitna oprema, maske, dezinficijensi. Sve stiže u Tomislavov dom.

Imaju iskustva

”Danas smo dovezli potrošni materijal za ovaj drugi val karantene. Karantenu smo imali prvu u trećem mjesecu medicinske sestre i tehničari iz NZJZ Andrija Štampar su radili taj dio karantene ovdje na Sljemenu na Tomislavcu. Sada se pripremamo za ovaj drugi dio koji nas možda očekuje”, rekla je medicinska sestra u NZJZ-u Dr. Andrija Štampar Enida Sičaja.

Iskustva imaju. Karantena je ovdje bila, dok nije preseljena u Hotel I. Kroz nju je prošlo dvadesetak ljudi. U domu su 44 sobe. 11 jednokrevetnih i 33 dvokrevetne sa sanitarnim čvorom. Osoblje i korisnici će biti odvojeni, a od subote su sve sobe spremne za korištenje.

Iz Grada poručuju, svjesni su nedostataka zbog lokacije, ali ovaj je objekt u njihovu vlasništvu.



”U prošlom periodu smo imali ta iskustva i zato smo mislili da bi bilo bolje tražiti od Nacionalne razine koja upravlja KB Dubrava da se u tim kapacitetima nađu određeni prostori za izolaciju bolesnika koji nemaju manifestnu kliničku sliku”, kazao je pročelnik zagrebačkog Gradskog ureda za zdravstvo Vjekoslav Jeleč.

Ispred Kliničke bolnice Dubrava vojska je u ožujku postavila ekspedicijski kamp. Ukupno je 25 šatora koji su sad prazni. Troškovi čuvanja i održavanja su 8000 kuna na mjesec. U lipnju je jedan korišten za uzimanje uzoraka krvi. Za klimatizaciju je potrošno 400 litara goriva vrijednog gotovo tri i pol tisuće kuna. Koštat će i Tomislavac koji je prošli tjedan prestao s radom.

”Sasvim sigurno tu će biti riječ o velikim iznosima, ali mi nemamo alternativu. Dio tih sredstava ako je riječ o turistima ili stranim državljanima će snositi ili oni sami ili njihova osiguravajuća društva”, rekao je Jeleč.

Hrana ispred vrata

Ova medicinska sestra već je radila u karanteni. Sad će ih biti desetak. Uz stalnu brigu, korisnici će hranu dobivati ispred vrata.

”Komuniciramo putem telefona, svakodnevno im mjerimo temperaturu, dajemo terapiju u dogovoru s doktorima. Svaki dan smo u kontaktu. Puno je ljudi u ekipi da bi se to moglo organizirati”, rekla je Sičaja.

I Rijeka ima karantenu, na raspolaganju je 16 soba. Sad su prazne.

”Moram reći da ne razumijem da je to posao koji moraju raditi lokalni stožeri, pogotovo ne na ovakav način. Ako je to potrebno raditi, onda je to trebalo raditi nekim aktom mobilizacije prostora, a ne da se nas dovodi u situaciju da moljakamo poslovne subjekte da nam ustupe prostor za tu namjenu”, kazao je Vojko Obersnel, gradonačelnik Rijeke.

U karantenu mogu zaraženi turisti, njihovi kontakti kao i domaći koji nemaju gdje. Od sutra i u Zagrebu.

Komentari