Stožer zabranio covid jelku: Podsjećat će na donje rublje, zar ćemo se izrugivati? Maska nije ukras

Ilustracija Foto:Pixabay

Jedna od ovogodišnjih blagdanskih inicijativa Gradskog muzeja Bjelovar odbijena je od strane Stožera civilne zaštite, a iz istog nisu imali nimalo lijepih riječi o inicijativi.

Naime, kustosica muzeja Marijana Dragičević putem Facebooka je pozvala Bjelovarčane da muzeju doniraju maskice za lice kojima je trebalo biti okićeno jedno božićno drvce u gradu. Tzv. Covid bor trebao je u punom sjaju zasjati 28. studenog, na dan otvorenja bjelovarskog Adventa. No, Dragičević je danas javnost obavijestila da ne trebaju donositi maskice jer je kićenje Covid bora – zabranio Stožer civilne zaštite.

˝Planirali smo maskicama okititi jedan bor u središtu grada. Ideja je bila da građani stave na bor maskicu i zažele da Covid što prije nestane. No, onda je Stožer sve stopirao˝, ispričala je Dragičević za Klikni.hr.

Zabranu kićenja Covid bora je potvrdila i sama načelnica Stožera civilne zaštite Grada Bjelovara Valna Bastijančić Erjavec.


˝Bojimo se da bi se na taj način ljudima mogla poslati kriva poruka, da je maska ukras, a ne zaštitno sredstvo. U ovo vrijeme, kada su i protesti protiv rada Stožera, bilo bi dvolično da Stožer dozvoli da se maskice vješaju po boru. Medicinskih maski sada ima, ali može ih nestati˝, kazala Bastijačić Erjavec.

Dodaje kako je, kao profesorica likovne kulture, spomenuti problem sagledala i s umjetničkog aspekta.

˝Platnena ili medicinska maskica na boru, na što će podsjećati? Na donje rublje. Pa zar ćemo se izrugivati Božiću? To čak nije ni performans, koji je u samoj svojoj srži ‘pikanje’ društva. Mi bismo ovim ‘pikali’ ljude, i one oboljele, i one koji rade s oboljelima i cijelog sustava u kojem je maska potrebna kao zaštita˝, kazala je Bastijančić Erjavec za Klikni.hr.

Dodaje kako zabrana Covid bora nije njezina osobna odluka već se prije stopiranja muzejske akcije konzultirala s ostalim članovima Stožera koji su je podržali, piše Zagreb.info 

Komentari