Stožer: Teško da se može očekivati popuštanje mjera nakon 15. ožujka. I mi ćemo imati svoju politiku oko prelaska granica

Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL

Ministar Davor Božinović komentirao je povećanje broja novozaraženih te je rekao da krajem tjedna moraju razmisliti o produžetku mjera. 

“Sad je još rano konkretno govoriti o tome, ali s obzirom na rast, teško da se od 15. ožujka mogu očekivati popuštanja. Prije bi trebalo biti u fokusu očuvanje sadašnjih mjera, da se ne moramo vraćati nazad. Nastavit ćemo pratiti situaciju sa širenjem virusa u Hrvatskoj i izvan zemlje i donositi mjere. Nema tu copy-paste pristupa i mislim da je to ispravno, rekao je.

Kada su u pitanju dozvole o prelasku granica na temelju cijepljenja Krunoslav Capak navodi da postoje bilateralni dogovori između pojedinih zemalja EU s trećim zemljama.

“I mi imamo neke ponude za bilateralne dogovore, na tome se radi u EU. Sredinom siječnja donesen je dokument koji određuje reguliranje statusa cijepljenja, ali ne u svrhu prelaska granice. Sad se i o tome razgovara. Doći će trenutak kad će EU uvesti pravila, no još postoje kontroverze. Primjerice, što je s prijenosom virusa onih koji su cijepljeni, koliko traje imunitet, što s cjepivima koja nisu registrirana u EU… Ide se prema tome da se prizna certifikat za prelazak granice”, objasnio je, prenosi N1.



Božinović je dodao da bi 17. ožujka EU trebala izaći s nacrtom dokumenta. “Možda će certifikat o cijepljenju biti jedinstven. O tome se razgovara već neko vrijeme. I mi ćemo kao druge članice imati svoju politiku oko prelaska granice RH”.

 

Komentari