Stožer izdao preporuke i za Primorsko-goransku županiju: Uvodi se obveza nošenja maski u zatvorenom prostoru, preporučuje se uvođenje rada od doma

Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske je radi sprječavanja širenja zaraze novim koronavirusom donio određene odluke za područje Primorsko-goranske županije, priopćilo je u subotu Ravnateljstvo Civilne zaštite. 

Tako se na prijedlog Stožera civilne zaštite Primorsko-goranske županije uvode nužne epidemiološke mjere za to područje – obveza pravilnog korištenja maski za lice ili medicinskih maski u svim javnim zatvorenim prostorima (trgovine, banke, pošte, crkve, ljekarne, zdravstvene ustanove i sl.) te u javnom prijevozu, osim u slučajevima propisanih ili preporučenih izuzeća.

Obveza pravilnog korištenja maski za lice ili medicinskih maski odnosi se i na javne događanje, manifestacije i okupljanja. U zatvorenim prostorima može biti prisutno najviše 500 osoba, a na otvorenim prostorima 1.000 osoba, dodaje se. Iznimno je dopušteno, ističe, organiziranje javnih događanja, manifestacija i okupljanja s većim brojem osoba ako se za svakog sudionika može osigurati sjedeće mjesto uz minimalni razmak od 2 metra, napravi pisani plan odvijanja događanja, manifestacije ili okupljanja, uspostavi redarska služba i imenuje odgovorna osoba te dobije odobrenje teritorijalno nadležne službe civilne zaštite.

Na svim privatnim okupljanjima i svečanostima (vjenčanja i svadbene svečanosti, sahrane, rođendanske proslave i sl.) može biti prisutno najviše 50 osoba. Preporučuje se osobama starije životne dobi i rizičnim skupinama da ne koriste javni gradski i prigradski prijevoz u vremenu od 6 do 8,30 sati, osim u opravdanim razlozima.



Poslodavcima se preporučuje da organiziraju rad od kuće gdje god je to moguće te da da potiču nošenje maski za lice ili medicinskih maski na radnom mjestu kad je to moguće i epidemiološki opravdano.

Komentari