Stoltenberg: Lažni referendumi koje je Rusija organizirala nemaju nikakav legitimitet i očita su povreda međunarodnog prava

Foto: Guliver

NATO-ov glavni tajnik Jens Stoltenberg osudio je u utorak “lažne” referendume koje je Rusija organizirala u Ukrajini i zajamčio ukrajinskom predsjedniku da će se saveznici zauzimati za pravo njegove zemlje na obranu.

– Lažni referendumi koje je Rusija organizirala nemaju nikakav legitimitet i očita su povreda međunarodnog prava. Ta područja pripadaju Ukrajini, objavio je na Twitteru nakon razgovora s Volodimirom Zelenskim.

– Ratovi su nepredvidljivi. Moramo shvatiti da to može dugo potrajati i da moramo biti spremni na nastavak pomoći Ukrajini na dulje vrijeme, upozorio je poslije na sastanku sa socijalističkim zastupnicima Europskog parlamenta.

Jens Stoltenberg je istaknuo potrebu da zemlje NATO-a povećaju proizvodnju oružja i streljiva “kako bi mogle osigurati više opreme za naše vlastito odvraćanje i za našu obranu, ali i radi pomoći Ukrajini”.Osudio je nuklearnu retoriku Vladimira Putina i eskalaciju sukoba s Ukrajinom.

– Svaka upotreba nuklearnog oružja je potpuno neprihvatljiva. To će potpuno promijeniti narav sukoba i Rusija mora znati da se u nuklearnom ratu ne može pobijediti i da se on nikada ne smije voditi, rekao je.

– Moramo ozbiljno shvatiti tu retoriku. Zato šaljemo jasnu poruku da će to imati teške posljedice za Rusiju, istaknuo je.

Jens Stoltenberg je ujedno osudio rusko korištenje energenata kao oružja. “To ima ozbiljne posljedice za sve nas, s naglim rastom cijene energenata i s povećanjem inflacije, istaknuo je.

– S velikom zabrinutošću pratimo istjecanje iz plinovoda Sjevernog toka 1 i Sjevernog toka 2 u Baltičkome moru. Važno je znati sve činjenice i to ćemo pomno istražiti u narednim satima i danima u uskoj suradnji sa saveznicima u NATO-u i sa Švedskom, našim partnerom koji će uskoro postati član Saveza”.

Komentari