Stojak: Raspravom o proračunu, raspravljamo o rasprodaji Zagreba

Damjan Tadic / CROPIX

 Zastupnik HNS-a u zagrebačkoj Gradskoj skupštini Tomislav Stojak ustvrdio je u utorak da se raspravom o prijedlogu zagrebačkog proračuna za 2021. zapravo raspravlja “o rasprodaji i komadanju Zagreba”.

Stojak je u izjavi novinarima poručio da na sjednici Gradske skupštine trebaju dobiti potpuno jasne odgovore na pitanje – zašto se to radi, zašto se rasprodaju najvrijednija gradska zemljišta – “Paromlin”, “Gredelj” i “Zagrepčanka”.

“Radi li se to da se pokrpaju ‘proračunski krateri’ koje je Milan Bandić napravio svojom rasipničkom i nerazumnom politikom svih ovih 15-ak godina ili se to radi zato da bi se pogodovalo samo njemu poznatim investitorima, prijateljima, rođacima, kumovima ili nešto slično?”, upitao je Stojak.

Poručio je da kao gradski zastupnik, koji je prvi govorio o tome, traži jasne odgovore na sjednici Gradske skupštine i nada se da će ih i dobiti.



Istaknuo je da na prostor “Gredelja”, “Paromlina” i “Zagrepčanke” trebaju doći investitori, tamo trebamo dodanu vrijednost za Grad Zagreb, ali pod jednakim kriterijima za sve, a ne da se sad prodaje, primjerice, “Paromlin” gdje Bandić već 10 godina obećava gradsku knjižnicu.

Nadam se da to nije rasprodaja Zagreba i nadam se da oni koji čine skupštinsku većinu neće podržati komadanje najvrjednijih preostalih zemljišta u Zagrebu, rekao je Stojak koji smatra kako je “potpuno jasno da se očito želi nekome pogodovati”.

Osvrnuo se i na Blok Badel, odnosno Blok Kvatrić te rekao kako Zagrebu trebaju investitori, pogotovo na izuzetno vrijednim zemljištima koja 20 godina stoje potpuno neuređena i razrušena, ali ne na takav način da je “umanjena vrijednost čitavog tog zemljišta samo zato što Grad Zagreb nije napravio detaljni urbanistički plan njegovog uređenja”.

Tada bi se, kaže Stojak točno znalo koji javni sadržaji će biti na tom prostoru i koji sadržaji Zagrepčanima tamo trebaju, pa bi onda i investitori nesporno našli svoj interes.

Kaže da ne bi volio i da “ispod radara” na sjednici Gradske skupštine prođe tema koja je došla po hitnom postupku – a to je novo, hitno kreditno zaduženje Zagrebačkog holdinga, odnosno “Vodoopskrbe i odvodnje” za 400 milijuna kuna na 12 godina za gradnju vodno-komunalne infrastrukture.

“S obzirom na to da nam se vrlo često u Zagrebu dešavaju poplave, čim dođu malo jače kiše, jasno je da trebamo uložiti novce u cijevi koje idu ispod zemlje i naravno da Zagrepčani trebaju imati kvalitetnu komunalnu infrastrukturu, no gledajući kako radi ‘Vodoopskrba i odvodnja’, bojim se da će i ovi novci biti uludo bačeni, kao i kreditno zaduženje od prije 15 godina”, poručio je Stojak.

Upitao je i gdje su u Gradu Zagrebu europski fondovi, te ustvrdio kako je očito da nisu na velikim poslovima jer “to nekome ne odgovara”.

Komentari