Stojak o smanjivanja broja lokalnih dužnosnika: Ovako sve to izgleda samo kozmetički. Nema prave volje da se krene u promjene

Tomislav Stojak Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Ministarstvo pravosuđa i uprave pustilo je u e-Savjetovanje prijedlog izmjena Zakona o lokalnim izborima prema kojemu bi se smanjio broj dužnosnika.

Tako bi župani u županijama s više od 250.000 stanovnika te gradonačelnici u gradovima koji imaju više od 100.000 stanovnika imali dva zamjenika koji se biraju zajedno s njima na neposrednim izborima.

Župan u županiji koja ima do 250.000 stanovnika te gradonačelnik u gradu koji ima više od 35.000 do 100.000 stanovnika i gradu koji je sjedište županije imali bi jednog zamjenika koji se bira zajedno s njima, dok će se općinski načelnici i gradonačelnici gradova koji imaju manje od 35.000 stanovnika i nisu sjedišta županija birati bez zamjenika.

Osim toga, ide se i na smanjenje broja vijećnika u predstavničkim tijelima pa bi se tako Skupština Grada Zagreba sa 51 zastupnika smanjila na njih 47.



Smanjivanje vijećnika u predstavničkim tijelima komentirao je HNS-ov zagrebački skupštinski vijećnik Tomislav Stojak koji kaže kako je očekivao puno veću hrabrost i odlučnost Vlade u ovim izmjenama.

Očekivao je više 

“Iako je prvobitno najavljivala smanjenje od 20 posto, Vlada RH u javno je savjetovanje (traje do 23.11.) pustila nekoliko zakona koji reguliraju područje lokalnih izbora u županijama, gradovima i općinama, a kojima u puno manjem opsegu, na žalost, planira smanjiti broj dužnosnika koji se u njima biraju!”.

Dodaje kako je tako, umjesto najave da se broj zastupnika koji se biraju u Gradsku skupštinu Grada Zagreba smanjuje s 51 na 41, predloženim izmjenama smanjuje se svega za četiri, na 47!

“Očekivao sam puno veću hrabrost i odlučnost Vlade u ovim izmjenama, da to bude prvi pravi korak u većem smanjivanju glomaznih predstavničkih tijela i raznih nepotrebnih zamjenika župana, gradonačelnika i načelnika!”, napisao je Stojak na društvenim mrežama.

Smatra kako zbog takvih odluka reforma izgleda samo kozmetički, bez jasno izražene želje i volje da se stvarno krene u potrebne promjene i smanjenje!

“Ali neovisno o Vladi RH, u Zagrebu moramo krenuti u odlučne i stvarne promjene ustroja grada i mjesne samouprave, drastičnim smanjenjem broja gradskih četvrti, mjesnih odbora i vijećnika koji se u njih biraju! To ne ovisi ni o kome drugome osim o nama, stoga sam i predložio konkretan i argumentiran prijedlog promjene mjesne samouprave u našem gradu!”, napisao je Tomislav Stojak na svom Facebook profilu.

 

Komentari