Stojak je pozvao političke opcije na smanjenje četvrti, mjesnih odbora i vijećnika u Zagrebu

Damjan Tadic / CROPIX

Predsjednik zagrebačkog HNS-a i gradski zastupnik Tomislav Stojak u srijedu je pozvao političke opcije u Gradskoj skupštini da javno iznesu svoje prijedloge na njegov prijedlog smanjenja broja četvrti, mjesnih odbora i vijećnika u Zagrebu.

Tomislav Stojak je pozvao i Gradsku upravu da se pokrene kvalitetna javna rasprava i donesu odluke o promjeni mjesne samouprave u Zagrebu.

Podsjeća kako je prije desetak dana javno iznio konkretan prijedlog promjene mjesne samouprave, smanjenje broja gradskih četvrti i mjesnih odbora, ali i radikalno smanjenje broja vijećnika koji se u njih biraju: osam umjesto 17 gradskih četvrti, 82 umjesto 218 mjesnih odbora, 886 vijećnika umjesto dosadašnjih više od 1600.

Kada bi, kaže, na taj način smanjili broj gradskih četvrti, mjesnih odbora i vijećnika, uštedili bi od 19 do 30 milijuna kuna samo na naknadama za vijećnike, ovisno o visini koja bi se odredila za njihove aktivnosti, te bi dobili bolju, učinkovitiju i jeftiniju mjesnu samoupravu u Zagrebu u odnosu na ovu koju godinama imamo.



Tako ušteđena sredstva mogli bi, ističe Stojak, upotrijebiti za nova dječja igrališta, uređenje školskih igrališta, šetnice, nove klupe u kvartovskim parkovima, parkove za pse, asfaltiranje ulica, bolju rasvjetu, vodovodne i kanalizacijske cijevi, uređenje vrtića i škola.

Gradske četvrti i mjesne odbore spajanjem bi ojačali, dali im veće ovlasti i odgovornost u uređenju kvartova, te uključili građane u predlaganje i kontrolu onoga što se radi u njihovom kvartu.

Stojak je pozvao sve političke opcije u Gradskoj skupštini da se javno očituju o njegovom prijedlogu, te da se pokrene javna rasprava koja bi u konačnici pridonijela usvajanju kvalitetnijeg modela mjesne samouprave u Zagrebu.

“Bez obzira na različite političke opcije koje zastupamo, o ovom pitanju slično razmišljamo i smatramo da je nužno mijenjati mjesnu samoupravu u Zagrebu. To mi ulijeva povjerenje da možemo početi ozbiljno razgovarati o nužnim promjenama i da argumentiranim i konkretnim prijedlozima možemo doći do kvalitetnijeg, učinkovitijeg i jeftinijeg ustroja Zagreba”, poručio je.

Pozvao je i sve zainteresirane građane da se uključe u raspravu o njegovom prijedlogu promjene mjesne samouprave na njegovoj i facebook stranici Bolji Zagreb.

Komentari