Stojak: Donošenje Zakona o obnovi kao film ‘Beskrajni dan’

Damjan Tadic / CROPIX

Gradski zastupnik i predsjednik zagrebačkog HNS-a Tomislav Stojak usporedio je u petak donošenje Zakona o obnovi Zagreba nakon potresa s filmom “Beskrajni dan”, poručivši da je nedopustivo da građani četiri i pol mjeseca nakon potresa i dalje čekaju na kvalitetniji život.

“Ujutro se kao Zagrepčani probudimo i pomislimo da konačno netko nešto radi da nam omogući da možemo normalno i kvalitetno živjeti, a onda na kraju dana kada zaspimo i opet se probudimo, situacija je potpuno ista”, kazao je Stojak na konferenciji za novinare.

Rekao je da ga takva situacija podsjeća na film “Beskrajni dan” “koji se u Zagrebu ponavlja četiri i pol mjeseca”, koliko je prošlo od potresa u ožujku.

“Zakon čekamo mjesecima uz sva ona obećanja da će biti donesen i prije ljeta. Pogotovo neke političke opcije koje su to zagovarale za vrijeme same kampanje, taj svoj stav ne iskazuju više tako javno nego se govori kako je potrebno da se zakon jako dobro raspravi i da se čuju argumenti sa svih strana i da se tek na jesen donese”, istaknuo je.



Iako Stojak ocjenjuje da je dobro što je zakon u proceduri, poručuje da nikako nije dobro da građani toliko, “kao u “Beskrajnom danu”” čekaju da se netko pobrine za njihov kvalitetniji život.

Naglašava da se svim Zagrepčanima u budućnosti mora osigurati ista kvaliteta života neovisno o kvartu u kojem žive. Centar grada i istočni dio koji su najviše pogođeni potresom moraju se, kaže, obnoviti i to će biti dugotrajan proces, no razvijati se moraju i drugi kvartovi.

Stojak je ocijenio da država, što se tiče obnove nakon potresa, “sa svoje strane radi relativno dobre stvari, a Grad Zagreb puno manje s obzirom na svoju financijsku situaciju koja nije bajna”.

Izrazio je sumnju da će Zagreb, s obzirom na najavu porezne reforme, iduću jesen dočekati financijski ‘na nogama’, a sumnja i da će moći osigurati 20 posto sredstava za obnovu Grada.

“Prema sadašnjem financijskom stanju Zagreba, proračuna i što se morao zadužiti da bi mogao normalno funkcionirati, Zagreb neće imati 20 posto sredstava za obnovu Grada. Iz ovih pokazatelja Zagreb te novce nema”, rekao je HNS-ov zastupnik.

Podsjetio je da je Zagreb, prema izvješću revizije, 2018. imao 620 milijuna kuna minusa u proračunu. S ovom godinom, uvjeren je, doseći će milijardu kuna.

“Zagreb je zajedno s Holdingom zadužen za više od četiri milijarde kuna. Više od milijardu kuna je nenaplaćenih potraživanja. To samo govori koliko je neodgovorno financijsko poslovanje Zagreba”, naveo je Stojak.

Ustvrdio je da upravo zbog nesavjesnog poslovanja svih ovih godina “Zagreb na svaki spomen porezne reforme skače na noge i kaže da neće preživjeti”.

Stojak očekuje da gradonačelnik Milan Bandić i Gradska uprava na idućoj sjednici u rujnu pokažu kakvo je financijsko stanje Grada i kako misle osigurati sredstva za obnovu te obnoviti komunalnu infrastrukturu – kanalizaciju i odvodnju “koja se prije deset dana pokazala da ne funkcionira”.

Nedopustivim je ocijenio to što gradonačelnik za sve loše što se u gradu dogodi, krivi građane, ustvrdivši da je to dokaz “ogromnog prezira kojeg gradonačelnik ima prema građanima Zagreba”.

“Moramo birati bolji Zagreb, a ne da moramo čitati da se kupuju novi automobili za nekoliko stotina milijuna kuna u trenutku kada nemamo novaca da bi ljudima obnovili domove.To je samo prikaz neodgovorne politike”, poručio je Stojak.

Komentari