ŠTO SE ZBILO SA SDP-om: Kao da smo u onom filmu ‘Beskrajan dan’, sve se ponavlja

Zašto se dio SDP-ovih zastupnika pobunio protiv odluke Peđe Grbina o smjenama na čelu saborskih odbora? Je li riječ o legitimnoj odluci novoizabranog predsjednika ili revanšizmu prema gubitničkoj struji? Zašto se nakon mjeseci šutnje aktivirao bivši šef stranke Davor Bernardić? Kakva je unutarstranačka demokracija na hrvatskoj političkoj sceni?

U emisiji “Otvoreno” gostovali su saborska zastupnica SDP-a Renata Sabljar Dračevac, bivša ministrica u Vladi Zorana Milanovića Mirela Holy, bivša glasnogovornica Vlade Ivice Račana Aleksandra Kolarić, novinarka Večernjeg lista Petra Maretić Žonja te novinarka Jutarnjeg lista Ivanka Toma.

Na početku emisijie voditelj Mislav Togonal je obraćajući se SDP-ovoj Sabljar Dračevac da je zvao desetak njezinih saborskih kolega, ali da se s obzirom na situaciju nisu htjeli odazvati “s obzirom na situaciju”.

Postavlja se logično pitanje, što se zapravo dogodilo na Klubu zastupnika SDP-a.



“Hrabra sam suočiti se sa svakojakim problemima, pa i ovima unutar stranke. Mi smo bili pozvani na Klub na Iblerov trg u 18 sati. Ja sam došla jedno 15ak minuta prije, vidjela sam da sam smijenjena u Odboru za zdravstvo. Mislila sam da će se naš novi predsjednik Peđa Grbin držati onoga što je najavljivao, a to su dijalog, dvosmjerna komunikacija, da neće biti nikakvih sječa glava itd”, kaže Sabljar Dračevac.

Kaže da nije nikakav problem što Grbin smjenjuje ljude jer on ima legitimitet kao novi predsjednik SDP-a, ali da je očekivala razgovor i pojašnjenje ako nešto dobro nije obavljala.

“Brzo se željela donijeti odluka, a mi smo htjeli da se pojedinačno glasuje”, dodaje Sabljar Dračevac.

U subotu je sjednica Glavnog odbora SDP-a, može li se očekivati rasplet?

“Pratim SDP već godinama, kao da smo u onom filmu “Beskrajan dan”, stvari se ponavljaju”, ističe novinarka Petra Maretić Žonja ističući da niti jedna od dvije struje nisu shvatile da su ovim izbori možda bili i posljednja šansa, s obzirom na situaciju u kojoj se nalaze.

Zanimljiva joj je situacija kada je Rajko Ostojić dao svoj saborski mandat na raspolaganje, ali samo do lokalnih izbora.

“To se zapravo može smatrati prijetnjom Grbinu da će, ako budu loši rezultati, da će se vratiti u Sabor i nastaviti mu raditi probleme. Ne vidim kako će ova stranka izvući se iz problema, s obzirom na ove obračune nakon par dana”, dodaje Maretić Žonja koja također smatra da SDP-ov rejting neće porasti već bi nakon ovih događaja mogao nastaviti padati, piše HRT.

Komentari