Što se događa s Mimarom? Godinu i pol dana nakon potresa žbuka i dalje pada, tamo se sada okupljaju i skejteri

flickr.com

Ovaj podatak zvuči nevjerojatno. Zagrebački potres dogodio se prije godinu i pol dana, ali ne samo da nisu uklonjene sve potencijalne opasnosti za građane, već su opasne i neke kultne građevine kao što je muzej Mimara.

Šteta se još uvijek zbraja

Muzej Mimara koji je zatvoren već 510 dana, još od potresa koji je pogodio Zagreb 22. ožujka prošle godine, još uvijek zbraja štetu. Posjetitelji u nju ne mogu, a ni stalni postav se nije vratio kući. Ispred zgrada samo traka i obavijesti na hrvatskom i engleskom jeziku na kojima piše da je zgrada privremeno nedostupna za ulazak.

Ravnateljica muzeja Lada Ratković Bukovčan poručuje da su veliki opasni predmeti poput ukrasa i vaza sa zgrade uklonjeni odmah na početku te da trenutno čekaju obnovu koju nadgleda Zavod za zaštitu spomenika.

“U potresu, prvom koji je načeo našu zgradu i drugom koji ju je dokrajčio, najviše su stradali krov, velika izložbena dvorana na drugom katu te atrij, te upozoravam da su oni svi u katastrofalnom stanju, poručuje ravnateljica i napominje da je cijela zgrada krhotina.”



Kaže da je umjetnička postava prošla bolje od stradalih prostorija, a potresi su oštetili samo desetak predmeta od njih sveukupno 300, no trenutno se s kapitela svako malo zna osuti žbuka koja može ozlijediti prolaznike.

Okupljalište skejtera

Mimara je inače okupljalište skejtera koji ondje vježbaju gotovo svakodnevno, a potencijalna je opasnost za ljude koji se ondje zateknu: “Postavili smo obavijesti i upozorili skejtere da Mimara trenutno nije sigurno mjesto za druženje, a naš portir je uvijek ondje prisutan kako ne bi došlo do problema. To je sve što mi možemo učiniti po tom pitanju, a jedna skejterica mi je rekla kako jedva čeka da sve zgrade iz Austrougarske u Zagrebu nestanu.”

“Mi ovdje skejtamo svakodnevno i nikad me nitko nije upozorio da se maknem. Doduše, na plato se ni ne penjemo jer ne možemo ondje voziti, no na ravnom prostoru oko zgrade smo stalno u akciji, napominje Eugen Žinić (23) skejter koji tvrdi da je svjestan oštećenosti zgrade, ali da će ondje voziti dok god ga netko ne potjera.”

“Čak se zaposlenici iz muzeja nekad dođu s nama podružiti na plato pa ne vidim ništa loše u tome što tamo skejtamo. Nisam ni primijetila obavijesti upozorenja, došla sam sjesti ovdje na klupu jer čekam pregled pa mi je ovdje ljepše pričekati, govori Kim Pilipović (23 ).Obnova muzeja mora biti gotova do 31. svibnja 2022. godine, a za otvorenje zgrade posjetitelji će morati pričekati i duže od toga, piše Jutarnji list.

Komentari