Što s onima koji čekaju drugu dozu Astra Zenece, a ona prestane stizati? Šostar: U tom slučaju cijela je država u banani

Šostar/Robert Anic/PIXSELL

Do kraja današnjeg dana Zagreb bi mogao utrošiti i posljednju dozu cjepiva AstraZenece, no nadležni zasad tvrde da oni koji čekaju svoju drugu dozu tim cjepivom nemaju razloga za brigu.

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, uvjerava da će svi primiti i svoju drugu dozu. “Ne mogu vam odgovoriti za AstraZenecu jer nismo dobili još informaciju koliko će doći ovaj tjedan. Svi će sigurno dobiti drugu dozu”, rekao je Krunoslav Capak.

Slično tvrdi i Zvonimir Šostar, ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar”, koji zasad vjeruje da će biti sve u redu s dostavom tog cjepiva u glavni grad. “AstraZeneca će dolaziti i u svibnju i lipnju, mislim da tu ne bi trebalo biti problema”, rekao nam je Šostar.

No problem bi mogao nastati ako nakon lipnja doista bude obustavljena nabava toga cjepiva na razini Europske unije, što je ranije najavljeno. U tom slučaju u problemu neće biti samo Zagreb.


“Ako se to dogodi, onda je cijela država u banani”, rekao je za Dnevnik.hr Šostar te nas uputio na Ministarstvo zdravstva.

Nema novih narudžbi

Da zasad nema novih narudžbi na razini Europske unije, objavio je u nedjelju europski povjerenik za unutarnje tržište Thierry Breton, dan nakon što je EU potpisao novi ugovor s Pfizerom i BioNTechom.

“Nismo obnovili narudžbu nakon lipnja. Vidjet ćemo što će se dogoditi”, rekao je Breton za radio France Inter, ali nije isključio potencijalnu novu narudžbu u kasnijoj fazi.

Europska komisija u travnju je pokrenula tužbu protiv AstraZenece zbog nepoštovanja ugovora o isporuci cjepiva protiv COVID-19 i zato što nije imala “pouzdan” plan kako bi osigurala pravovremene isporuke cjepiva.

Komentari