Što ministri govore o Krstičeviću i imovinskim karticama?

Tomislav Kristo / CROPIX

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković izjavio je u četvrtak, u vezi imovinske kartice ministra obrane Damira Krstičevića i ostalih ministara koji su je pogrešno ispunili, da treba one koji su pogriješili pitati jesu li nakon toga naučili lekciju, a o tome su se očitovali i drugi članovi Vlade.

“Morate pitati one koji su pogriješili, jesu li naučili lekciju. Mi te kartice moramo ispuniti kako treba, i to je to”, rekao je Butković novinarima uoči sjednice Vlade.

Na komentar novinara da ministri redovno padaju na imovinskim karticama, a sada je i ministar obrane Damir Krstičević pogriješio, Butković je ustvrdio da to nije neka velika pogreška, ali ne brani Krstičevića.

Obuljen Koržinek: Svatko može govoriti samo u svoje ime

Krstičević u imovinskoj kartici nije prijavio potpunu kvadraturu i vrijednost vikendice u Žaboriću blizu Šibenika. Dok financijska procjena vrijednosti nekretnine iz 2004. iznosi oko 160.000 eura, ona iz 2016. godine iznosi tek 83.000 eura, objavio je portal Index.hr.



Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek naglasila je da svatko može govoriti samo u svoje ime te da je ona prvu karticu ispunila 2006. godine, i svaki je put to radila s velikom pažnjom.

Ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman rekao je kako je u svoju imovinsku karticu upisao sve što je trebalo, a možda i ono što nije trebalo. Ocijenio je da će njegova imovinska kartica nakon završetka mandata vjerojatno biti manja.

Vučković: Regulativa za ispunjavanje kartice nejasna

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković kazala je da svi imaju odgovornost nastojati izbjeći probleme, ali smatra da je regulativa za ispunjavanje imovinske kartice nejasna.

“Dijelovi imovine prijavljuju se po nominalnoj vrijednosti, dijelovi po tržišnoj. Zakon treba riješiti da se na isti način evidentira sva imovina, bilo to tržišno ili knjigovodstveno”, ustvrdila je.

Zbog nejasnoga zakona, a da je nitko ne bi prozivao, svoj stan u Pločama prijavila je za vrijednost za koju ga nikad ne bi mogla prodati.

Upitana kako je moguće da se vrijednost kuće kupljene za 160 tisuća eura u imovinskoj kartici procijeni na 80 tisuća, Vučković je odvratila da se kuća može prijaviti po vrijednosti koja je plaćena, no s vremenom, knjigovodstveno gledajući, gubi vrijednost pa joj se taj dio otpisuje.

Bošnjaković: Svi stavljaju vrijednosti za koje misle da su odgovarajuće

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković izjavio je da je s njegovom imovinskom karticom sve u redu te da je u nju prijavio sve što ima.

Upitan u čemu je onda problem s njegovim kolegama ministrima Bošnjaković je kazao kako svi stavljaju vrijednosti za koje misle da su odgovarajuće.

“Ja mislim da moje jesu, a što bi tržište pokazalo kad bih išao prodavati to je pitanje. Prodavao sam jedan stan, pokazalo se da je vrijednost koju sam procijenio bila i prodajna”, dodao je.

Medved: Krstičević dao svoje očitovanje, nije oštećena država

Ministar branitelja Tomo Medved izjavio je u vezi imovinske kartice ministra obrane da je Krstičević tražio dopunu kartice i da tu nije oštećena država.

“Što se tiče Krstičevića, vidio sam da je dao svoje očitovanje, odnosno da je i prije toga tražio dopunu kartice i zaista ne vidim nikakav problem ni da je oštetio državu. Očito je naučena lekcija pri ispunjavanju, od svih dužnosnika zahtjeva detaljan pristup i temeljito sagledavanje svih pitanja izračuna i parametara koji su predviđeni”, poručio je Medved.

Nada se da je njegova kartica potpuno ispravno ispunjena, a na pitanje je li premijer posebno upozorio ministre na imovinske kartice, Medved kaže da njega osobno nije.

“Svoju sam ispunio onog trenutka kada sam izabran na dužnost i uvjeren sam da sam ju ispunio ispravno”, kaže Medved.

Komentari