Što je u pozadini Škorine iznenadne ostavke? Unutarstranački sukob, povezanost sa zagrebačkim aferama ili stvarni osobni razlozi.

Screenshot/VečernjiTV

Na šok političara, birača i javnosti, utemeljitelj Domovinskog pokreta Miroslav Škoro podnio je ostavku na mjestu predsjednika te stranke.

“Poštovani, ovim putem podnosim neopozivu ostavku na dužnost predsjednika stranke Domovinski pokretnapisao je Miroslav Škoro.

Tvrdi kako ostavku podnosi jer smatra da je sazrelo vrijeme da Domovinski pokret nastavi svoje uspješno političko djelovanje pod drugim, novim vodstvom. Istaknuo je da je ponosan na dosadašnji rad i rezultat te da mu je bila čast.

Dodao je i kako ostaje “vjerni član stranke” te da će nastaviti doprinositi svojim sudjelovanjem u njezinom radu, a da se sa mjesta predsjednika povlači “iz posve osobnih razloga”.



U kasnijem intervjuu rekao je kako je ostavka logičan slijed događaja jer smatra kako su on i njegova obitelj u zadnjih dvije i pol godine “u jednoj čudnoj kombinaciji politike i medija” provučeni “kroz odvratno blato”.

Ponovio je kako stranka napreduje dobro te da se nada kako će “danas-sutra participirati u vlasti”.

Članovi Domovinskog pokreta šokirani

No iz Domovinskog pokreta su proučili kako ih je ovakva odluka iznendaila.

“Iako nas je ostavka našeg predsjednika, Miroslava Škore, pomalo zatekla, s razumijevanjem je prihvaćamo i osjećamo ljudsku i političku dužnost”, priopćili su iz DP-a, pritom mu iskazavši veliku zahvalnost.

Odluka je iznenadila i Škorinu sestru i saborsku zastupnicu Vesnu Vućemilović koja je napisala kako je jako iznenađena kao i većina članova te kako je uvjerena da predsjedništvo neće prihvatiti odluku i da će se Škoro vratiti na vodeću funkciju.

“Čuo sam se sa gospodinom Škorom i nije mi rekao ništa više od onog što vi mediji znate. Možemo bez ikakve dileme reći, dao je sve od sebe, sve je stavio na kocku”, rekao je član Predsjedništva Domovinskog pokreta Igor Peternel.

“Nesebično se izložio na trima izborima. Poveo je stranku, formirao je stranku. Sad osjeća dozu zasićenja, pitanje je i zdravlja i obitelji”, dodao je za HRT.

Sukob s Mariom Radićem?

No, njegov zamjenik Mario Radić za kojeg se špekulira da će preuzeti stranku te da je sukobljen sa Škorom, nije zvučao tako iznenađeno.

“Ionako u rujnu u stranci moraju održati unutarstranački izbori”, rekao je Radić.

No, osim Miroslava Škore u Domovinskom pokretu podnesena je ostavka i na još jednoj visokoj funkciji. Ostavku je podnio i glavni tajnik stranke Darijo Žepina.

Pismo kojim je objavio ostavku prožeto je emocijama i osvrtom na dosadašnji rad, a na kraju pisma Žepina poručuje kako je “ne želi da njegova pozicija i dužnost u stranci bude prepreka nesmetanom radu Predsjedništva i imenovanju novih članova”.

O ostavci su se oglasili i drugi političari:

“To je iznenađujuće, a vidimo da ni članovi Domovinskog pokreta nisu znali da će Škoro odstupiti”, rekla je saborska zastupnica platforme Možemo! Sandra Benčić.

“Meni se čini da je riječ o nekoj prisili, možda od strane Marija Radića koji drži tu glavnu riječ, ali doista ne znam, mogu samo spekulirati. No, ono što se priča jest da je došlo do sukoba s Radićem”, rekao je nepoznati HDZ-ovac za Jutarnji list.

“Mi ne znamo razloge njegova povlačenja kao ni što se događa u Domovinskom pokretu, a time se sigurno ne mislimo baviti” poručili su iz Mosta gdje su također iznenađeni.

Osvrti političkih analitičara

Pojedini politički analitičari također sumnjaju na unutarstranački sukob s Radićem, ali i na moguće u ucjene i povezanost Škore s uhićenima u Zagrebu. Pogotov nakon snimke koja je izašla gdje je Škoro u društvo Bandića i Mohenskog.

Politički analitičar Tomislav Stipić sumnja na pro-HDZ-ovsku struju unutar Domovinskog pokreta na čelu s Radićem.

Stipić tvrdi kako je Andrej Plenković postao svjestan toga da nema koalicijski potencijal jer mu je vladajuća većina relativno slaba zbog stalnih ucijena manjih partnera. Stoga sada želi proširiti manevarski prostor u suradnji sa Domovinskim pokretom.

“Mislim da je ostavka uvjetovana uhićenjima u Zagrebu jer su se tu očito posložile neke kocikice i samim rezultatima lokalnih izbora gdje HDZ-u u pojedinim sredinama Domovinski pokret treba”, rekao je Stipić te kao glavno od takvih uporišta naveo Splitsko-dalmatinsku županiju.

Tvrdi i kako se podijeljenost unutar Domovinskog pokreta mogla nazirati u kontekstu rasprave o Zakonu o civilnim žrtvama rata.

“Jako malo zatupnika DP-a, osim Mlinarića je raspravljalo o tom zakonu jer je stajalište Domovinskog pokreta o tom zakonu bilo upereno protiv HDZ-a”, smatra.

Dodaje i kako je moguće da je Škoro nečime ucijenjen:

“Ja tu vidim svojevrsnu prijetnju odnosno ucjenu, da Škoro koji je cijelokupni Domovinski pokret gradio na kritici HDZ-a, jednostavno nije više dobrodošao u tom narativu i da je jednostavno prijetnja da HDZ i Domovinski pokret ostvare bilokakvu suradnju”.

Na ostavku se osvrnuo i politički analitičar Davor Gjenero.

Za početak je rekao kako je vjerojatno slučaj da se Škoro vjerojatno prepao nedavnih uhićenja koji su se dogodili u Zagrebu: “Vjerojatno se gospodin Škoro boji nastavka istrage u Bandićevim korupcijskim slučajevima”.

Kaže i kako će Škoro zadržati saborski imunitet koji će ga štiti:”Zbog toga zadržava saborski mandat kako bi sačuvao parlamentarni imunitet koji ga, neko kratko vrijeme, može štititi.”

Škorinu naglu odluku, mnogi su prema razini faktora iznenađenja usporedili s onom Ive Sanadera. Naravno, pritom se ogradivši od ikakvih drugih konotacija.

 

 

 

Komentari