Što je ‘kostolomac’ – malokalibarski kalašnjikov koji je koristio napadač na Markovu trgu?

Josip Regovic/PIXSELL

Novi detalj, da je 22-godišnji atentator Danijel Bezuk na Trg Svetog Marka došao s posebnim kalašnjikovom manjih dimenzija i kalibra objašnjava i sve češće tvrdnje analitičara, pa i samog premijera Andreja Plenkovića, koji ovaj događaj karakteriziraju i kao terorizam.

Objavljeno je da je riječ o posebnom kalašnjikovu, koji za razliku od regularne verzije, nema municiju 7,62 x 39 mm, nego metak 5,45 x 39 mm. Malih je dimenzija, tek 70-tak cm dužine, pa je pogodan za skrivanje uz tijelo, primjerice ispod jakne.

O kakvom je oružju riječ najbolje govori i njegov nadimak “kostolomac”, jer metak ima veću brzinu, slabije je zaustavne snage i lakšeg zrna, što znači da ima manju probojnost, no kada uđe u tijelo raspada se, a komadići zrna potom često “lutaju” po tijelu. Samim time učinak takvog metka je razorniji i daleko pogubniji za ljudsko tijelo. Poznato je da su taj kalašnjikov, inače nastao sredinom 1980.-ih, rado koristile sovjetske specijalne jedinice u Afganistanu prilikom čišćenja rovova, špilja i jama u kojima su se skrivali Mudžahedini.

Kostolomac je oružje koje je, dakle, namijenjeno za likvidacije. Poznato je i da su hrvatske oružane snage, pogotovo one u nekim specijaliziranim postrojbama, tijekom Domovinskog rata također koristile ovaj “smanjeni” kalašnjikov, no razlikuju se procjene oko toga koliko je komada tog oružja stiglo u Hrvatsku tijekom rata. Neki tvrde da je riječ o stotinjak primjeraka, dok drugi kažu da je riječ o većem broju takvih kalašnjikova.



Činjenica da je atentator uspio pogoditi prvog policajca s nekoliko metaka, a umalo i drugog, te su se rafali zadržali relativno nisko, govori koliko o većoj preciznosti tog kalašnjikova, tako i o osposobljenosti samog atentatora. Budući da nije bilo velikog rasapa rafala, to znači da on sigurno nije prvi put gađao iz tog oružja. Izbor oružja, te kasnije pronađene snajperske puške s prigušivačima (što se smatra da je namjena teroristička) u obiteljskom domu, kao i očita riješenost napadača da mu meta bude državna institucija, razlog su što se od prvotne kvalifikacije da je riječ o “pokušaju ubojstva policajca”, sada sve više taj čin naziva i terorizmom. Što u svakom slučaju pobuđuje veću zabrinutost, piše Večernji list.

Komentari