Sto godina tradicije okupljanja Bokeljskih Hrvata u Zagrebu

Foto: ZBH.hr

Hrvatska bratovština Bokeljska mornarica 809. u Hrvatskoj baštinica je tradicije Bokeljske mornarice koja su hrvatski pomorci iz Boke, utemeljili prije dvanaest stoljeća u Kotoru, u Boki kotorskoj, današnjoj Crnoj Gori.

1921 .g. utemeljeno je Društvo ‘Bokeljska mornarica’ u Zagrebu. A, 1991. g. u Zagrebu je Društvo ‘Bokeljska mornarica’ reorganizirano u udrugu Hrvatska bratovština Bokeljska mornarica 809., koje okuplja Bokeljske Hrvate kao nositelje tradicije od 809 godine. , njegujući i zavičajne tradicije. Pet bratovština bokeljskih Hrvata u RH je u Zagrebu, Splitu, Rijeci, Puli i Dubrovniku djeluje po istim nazivom: Hrvatska bratovština Bokeljska mornarica 809. te su pod zajedničkom krilaticom ‘Fides et honor!’ (lat.: Vjera i čast!).

Foto: ZBH.hr

S obzirom da je zbog epidemioloških mjera svečano obilježavanje ove velike obljetnice odgođeno, održano je svečano misno slavlje u Remetskoj crkvi Uznesenja blažene djevice Marije, u nazočnosti Bokeljskih Hrvata i prijatelje Boke.

Nadamo se da će još ove godine doći trenutak da se ovaj značajni datum uveliča nazočnošću puno većeg broja ljudi i uglednih uzvanika, plesom kola Sv Tripuna, te tradicionalnom Bokeljskom noći, piše zbh.hr.



Komentari