ŠTO ĆE REĆI KOMŠIĆ I IZETBEGOVIĆ? EU parlament označio dvije ključne stvari koje blokiraju napredak BiH

Foto: Pixsell

Odbor za vanjske poslove Europskog parlamenta u ranije objavljenom nacrtu izvještaja o stanju u Bosni i Hercegovini izdvojio je nekoliko ključnih parametara koji predstavljaju glavni razlog zbog čega je europski put te države blokiran.

Sjednica Odbora zakazana je za 20. travnja, a izvjestitelj Paulo Rangel pripremio je izvještaj koji sadrži šest poglavlja. Izvještaj se odnosi na (ne)funkcionalnost institucija, proces pomirenja, reforme, vladavinu prava, ljudska prava te vanjsku politiku i sigurnost.

Također, u izvještaju se uz šest poglavlja navode i dvije ključne prepreke za Bosnu i Hercegovinu zbog kojih država i dalje ne može ispuniti 14 ključnih prioriteta koje je propisala Europska komisija, piše Klix.ba.

“Ključni problemi su bojkot i povlačenje iz državnih institucija rukovodstva iz RS-a, prije svega Milorada Dodika i slijepa ulica u pregovorima o reformi izbornog zakona u Federaciji Bosne i Hercegovine. Svi politički akteri moraju se posvetiti izgradnji održive, prosperitetne i mirne budućnosti države. Neuspjesi u reformama izbornog zakona i povratku u institucije i dalje će ometati društveni, ekonomski i euroatlantski napredak što šteti i naporima za pomirenje i nesumnjivo doprinosi jačanju tenzija u zemlji i regiji”, navodi se u izvještaju.



Hrvatske stranke za propast pregovora optužile su čelnika SDA Bakira Izetbegovića, a član Predsjedništva BiH Željko Komšić rekao je da dobro da pregovori nisu urodili plodom. Bit će zanimljivo vidjeti što spomenuti dvojac ima reći na ovu packu EU parlamenta.

 

Komentari