ŠTO ĆE ODLUČITI SUD BiH? Hoće li Vinka Martinovića Štelu izručiti Hrvatskoj na odsluženje zatvorske kazne?

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Prema zahtjevu za izručenje kojeg je uputila Hrvatska, sud Bosne i Hercegovine je za četvrtak zakazao ekstradicijsko ročište za Vinka Martinovića Štelu. 

Naime, Štelu su u srijedu u Mostaru uhitili pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA). Nakon toga je odveden u Sarajevo i predan pravosudnoj policiji Suda BiH.

Ročište je zakazano za četvrtak za 13 sati pred sucem Goranom Radevićem, a odlučivat će se o tome može li Vinko Martinović Štela biti izručen kako bi u Hrvatskoj izdržavao kaznu od sedam godina zatvora.

Ta kazna mu je izrečena po optužnici za ubojstvo Jasmine Đukić iz Mostara.



Podsjetimo, Martinović je iz Hrvatske pobjegao 2016. godine, neposredno prije nego što mu je izrečena pravomoćna kazna za ovaj zločin.

Ima dvostruko državljanstvo

Uz hrvatsko, Martinović ima i državljanstvo BiH, što može biti zapreka njegovu izručenju.

Inače, Štela je ranije osuđen na 18 godina zatvora nakon što ga je Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) proglasio krivim za ratne zločine. Dosad je odslužio dvije trećine te kazne, a 2012.  godine pušten je na slobodu.

No, tko je zapravo Vinko Martinović Štela? Rođen je u Mostaru, a kako se navodi u optužnici haškog tužiteljstva, bio je zapovjednik HOS-a u Mostaru tijekom 1992. godine. Kasnije je prešao u Kažnjeničku bojnu, gdje je bio komandant podjedinice ATG “Mrmak”.

Komentari