ŠTO ĆE ODLUČITI POVJERENSTVO? Raspravljat će o Plenkoviću, Mariću, Petrovu i Martini Dalić

Izvor: Luka Stanzl/PIXSELL

Povjerenstvo za sukob interesa na sjednici u petak trebalo bi donijeti odluke u predmetima pokrenutima protiv premijera Andreja Plenkovića i ostalih visokih dužnosnika. Ti se predmeti odnose na načela djelovanja. Po njima se dosad nije postupalo jer ih je u drugom slučaju osporio Upravni sud.

Nakon što je Visoki upravni sud poništio odluku izrečenu pokojnom zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću, opstojnost tog načela dovedeno je u pitanje. Naime, utvrđena je povreda načela djelovanja jer se zaključilo da Povjerenstvo nema ovlasti odrediti je li netko savjesno, odgovorno, pošteno i časno obnašao svoju dužnost. Za to nije predviđena novčana kazna.

Nakon odluke kojom je Visoki upravni sud poništio odluku izrečenu Bandiću, predsjednica povjerenstva Nataša Novaković je najavila da će Državnom odvjetništvu uputiti prijedlog za izvanredno preispitivanje presude te odlučila da dok traje postupak o izvanrednom pravnom lijeku neće postupati “niti jednom radnjom” u predmetima koji se odnose na načela djelovanja. O tome će i govoriti na početku sjednice u petak.

Uz premijera protiv kojeg je postupak pokrenut zbog netransparentnog komuniciranja prema javnosti u slučaju donošenja tzv. “lex Agrokor”, na sjednici će se raspravljati o predmetima vezanim uz ministra financija Zdravka Marića, čelnika Mosta Bože Petrova i nekadašnje ministrice, a današnje predsjednice Uprave Podravke Martine Dalić. Svi su oni pod povećalom zbog slučaja lex Agrokor.



Povjerenstvo je 31. svibnja 2019. trebalo donijeti odluku je li premijer Andrej Plenković bio u sukobu interesa vezano za njegove aktivnosti prilikom izrade lex Agrokor, ali se to nije dogodilo jer je dan prije sjednice zatražio izuzeće predsjednice povjerenstva Nataše Novaković uz obrazloženje da je ona bila zaposlena u HUP-u koji je povezan s Agrokorom.

Povjerenstvo bi na sjednici u petak trebalo donijeti odluku i hoće li pokrenuti postupak protiv Plenkovića zbog predlaganja u upravu Janafa Vladislava Veselice s kojim je navodno u prijateljskim odnosima, ali i protiv predsjednika Zorana Milanovića zbog spornog putovanja u Albaniju za koje je prvo rekao da je privatno, a potom da je službeno putovanje.

Komentari