ŠTO ĆE ODLUČITI? Plenković i Medved uskoro s vojnim zapovjednicima iz operacije ‘Bljesak’

Predsjednik Vlade Andrej Plenković i potpredsjednik Vlade Tomo Medved sastat će se ovih dana s vojnim zapovjednicima iz operacije “Bljesak”. Podsjetimo, tužiteljstvo Bosne i Hercegovine traži od Hrvatske procesuiranje vojnih zapovjednika. 

Tužiteljstvo je hrvatskom Ministarstvu pravosuđa 6. kolovoza uputilo međunarodnu zamolnicu za pravnu pomoć u vezi 14 zapovjednika koje BiH tužiteljstvo tereti da su sudjelovali u izdavanju naredbi za neselektivno granatiranje i artiljerijsko djelovanje s područja pod kontrolom HV-a po civilnim ciljevima i nebranjenim mjestima Bosanske Gradiške i Kozarske Dubice pri čemu je ubijeno više civila, objavio je Jutarnji list.

No, kako se navodi, zamolnica je zaprimljena diplomatskim putem te nije riječ o optužnicama.

“Prilikom donošenja odluke o daljnjem postupanju Ministarstvo pravosuđa i uprave vodit će računa o državnim interesima, ali i o najboljim interesima osoba za koje se traži ustup kaznenog progona, a sve u okviru važećih međunarodnih propisa te zakona RH”, istaknuli su iz Ministarstva pravosuđa.



Iz našeg resornog ministarstva najavljeno je da će se provesti detaljna pravna analiza opsežne dokumentacije kako bi utvrdili postoje li pretpostavke za preuzimanje kaznenog progona, odnosno zapreke za prosljeđivanje zamolnica za pravnom pomoći Državnom odvjetništvu RH.

‘Trovanje odnosa između dviju država’, istaknuo je Milanović

Predsjednik Republike Zoran Milanović u izjavama je posljednjih dana stao u obranu hrvatskih generala za koje se BiH traži kazneni progon. U govoru na obilježavanju godišnjice VRO Oluja u Kninu poručio je da je riječ o nedokazanim djelima i da će Hrvatska zaštititi svoje ratne zapovjednike. Nakon toga je naglasio da su te zamolnice sabotaža te da se radi o trovanju odnosa između dviju država.

Premijer Andrej Plenković rekao je da nikakvi pravni procesi neće dovesti u pitanje oslobodilački karakter operacija Bljesak i Oluja, objavio je Jutarnji list.

Komentari