Nacionalni stožer objavio: U Hrvatskoj imamo 358 novozaraženih

Foto: Pongracic / CROPIX

U protekla 24 sata u Hrvatskoj je zabilježeno rekordnih 358 novih slučajeva zaraze koronavirusom, pa je broj trenutno oboljelih 2352, izvijestio je u srijedu ministar zdravstva Vili Beroš na konferenciji za novinare Nacionalnog stožera civilne zaštite.

Na bolničkom liječenju su 184 osobe, što je 7,4 posto od ukupno aktivnih slučajeva, a od kojih je 10 na respiratoru. Nije bilo preminulih.

Hospitalizirano je 26 novih bolesnika, a u samoizolaciji ih je 7993.

U protekla 24 sata s bolničkog liječenja otpušteno je 19 osoba, a ukupno 1399, dok je oporavljenih kod kuće 4910.



Broj pozitivnih je od prvog slučaja zaraze ukupno 8889, a testirano 156787 ljudi, od čega u proteklih 24 sata 3228.

Među zdravstvenim djelatnicima je 130 aktivnih slučajeva, od čega u samoizolaciji 631 osoba.

Po županijama najviše je novozareženih u Splitsko-dalmatinskoj 136, potom u Zagrebu 58, Šibensko-kninskoj 33, Primorsko-goranskoj 20, Zagrebačkoj 19, Zadarskoj 15 , Varaždinskoj 11, kao i u Brodsko-posavskoj, dok je u ostalim županijama taj broj ispod deset.

“U Splitu su detektirana nova žarišta, to je nekoliko teretana i fitness centara, restorana sa zaraženim osobljem, utakmica gdje su pozitivni natjecatelji i gledatelji te dva doma u Splitu, pa je u Nacionalnom stožeru pripremljena odluka o uvođenju nužnih mjera za tu županiju”, rekao je Beroš.

U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji četiri novooboljele osobe, otkazan Jesenski sajam

Četri osobe novooboljele su od bolesti Covid-19 u posljednja 24 sata na području Bjelovarsko-bilogorske županije, a zbog velikoga broja izlagača i opasnosti širenja virusa otkazan je i tradicionalni Jesenski međunarodni sajam u Gudovcu.

Županijski stožer civilne zaštite izvijestio je u srijedu na konferenciji za medije da su od četiri novozaražene osobe tri s područja Daruvara, a jedna iz Bjelovara.

Na području te županije trenutačno je 13 aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom, što je najmanje u Hrvatskoj, istaknuo je župan Damir Bajs dodavši kako su u samoizolaciji 132 osobe.

Otkazan Sajam u Gudovcu

Objavljeno je da je Županijski stožer u suradnji s Nacionalnim stožerom otkazao 28. Jesenski međunarodni bjelovarski sajam u Gudovcu, planiran drugoga vikenda u rujnu.

“Županijski stožer u dogovoru s Nacionalnim stožerom odlučio je da se ove godine neće održati Jesenski međunarodni bjelovarski sajam. Ta manifestacija okuplja jako veliki broj izlagača, rizik je zato prevelik i morali smo sajam otkazati”, objasnio je župan Bajs.

Kada je pak riječ o početku nove školske godine, Bajs je izvijestio da ravnateljstva županijskih škola intenzivno rade na organizaciji prijevoza učenika, kao i na organizaciji da učenici viših razreda ne moraju nositi maske, odnosno da im se omogući zadovoljavajuća distanca.

Najavio je da će je Župnija osigurati 50 tisuća maski za učenike, učitelje i zaposlenike škola te da će se u ponedjeljak održati završni sastanak na kojemu će biti donesene sve odluke.

U posljednja 24 sata u Varaždinskoj županiji zabilježeno je 11 novih slučajeva zaraze koronavirusom, sedam slučajeva povezano je sa svadbom u okolici Ivanca, a četiri slučaja su članovi obitelji koja se vratila s ljetovanja na Krku, izvijestio je u srijedu Županijski stožer.

S obzirom da nitko od novozaraženih nema težu kliničku sliku svi se liječe kod kuće, objavio je Stožer.

U Varaždinskoj županiji 11 novih slučajeva

Načelnik Stožera civilne zaštite Varaždinske županije Robert Vugrin istaknuo je da su od povratnika s ljetovanja i drugih rizičnih područja već tražili da se barem sedam dana suzdrže od bliskoga kontakta sa starijima i bolesnima te sada istu preporuku upućuju i onima koji su bili na svadbama ili bilo kojem drugom događaju na kojem je gotovo nemoguće izbjeći bliski kontakt i pridržavati se epidemioloških mjera i preporuka.

“Također molimo građane da budu pozorni ako kod sebe primijete neki od poznatih simptoma zaraze te da u takvom slučaju telefonski kontaktiraju svojeg liječnika obiteljske medicine“, apelirao je Vugrin.

Građanima je poručio  da pokušaju reducirati broj nepotrebnih bliskih kontakata kako bi u slučaju pozitivnoga testa na koronavirus postojao pregled osoba s kojima su posljednjih dana bilo u kontaktu.

Tri su se osobe oporavile te je trenutačno u Varaždinskoj županiji 57 aktivnih slučajeva zaraze. Petero oboljelih je na liječenju u Općoj bolnici Varaždin, jedna osoba je prebačena na liječenje u Kliniku za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” u Zagrebu, a 51 zaražena osoba liječi se izolirano kod kuće i pod aktivnim su zdravstvenim nadzorom infektologa.

Od početka epidemije u Varaždinskoj županiji je registriran 131 slučaj zaraze i dodatnih 15 slučajeva koji se pripisuju zbog prijavljenoga mjesta prebivališta.

Pod mjerom samoizolacije je 270 osoba, a sve su bliski kontakti potvrđeno zaraženih.

Međimurska nema novih slučajeva

Od jučer i prekjučer uzetih 129 uzoraka u Međimurskoj županiji, obrađeno je 66 i nema novopozitivnih, ostalih 63 je u obradi.

Danas je uzet 81 uzorak i svi su nalazi u obradi, a do sada ukupno 3 210 uzorka.

Od 29 aktivnih pozitivnih na koronavirus njih 22 se vratilo s ljetovanja, 3 su osobe radnici iz drugih zemalja te još 3 osobe koji imaju prebivalište u županiji, ali im je boravište izvan Međimurske županije, 1 osoba koja je kontakt potvrđenog slučaja.

U samoizolaciji se nalazi 230 osoba (oboljeli i njihovi kontakti), odnosno 8 manje nego jučer, priopćili su iz županijskog stožera.

U Zagrebačkoj devet novih slučajeva

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije na području Zagrebačke županije do srijede, 26.08.2020. do 11:00 sati evidentirano je 394 osoba kojima je potvrđena bolest uzrokovana novim koronavirusom. U odnosu na podatke od jučer radi se o devet osoba više, a šest je osoba izliječeno.

Na području Zagrebačke županije trenutno je aktivno 123 slučaja. Do sada je ukupno izliječeno 260 osoba, a 11 ih je preminulo, priopćio je županijski stožer civilne zaštite.

U Krapinsko-zagorskoj pet zaraženi 

U protekla 24 sata evidentirano je 5 osoba zaraženih koronavirusom sa prebivalištem na području Krapinsko-zagorske županije (Oroslavje, Gornja Stubica, Krapina, Lobor, Hum na Sutli), dok je ozdravila 1 osoba (Zlatar). Trenutni broj aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom osoba s područja Krapinsko – zagorske županije je 24. U samoizolaciji se nalazi 70 osoba, priopćio je županijski stožer civilne zaštite.

U Splitsko-dalmatinskoj 138 novooboljelih

Prema izvješću Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, od ukupno 814 obrađenih testova danas je 138 novooboljelih osoba pozitivno na COVID infekciju i to iz Splita 63, Hvara 1, Imotskog 10, Kaštela 3, Makarske 8, Omiša 3, Sinja 12, Solina 8, Trogira 3, Vrgorca 2, Dugog Rata 1, Jelse 1, Klisa 1, Marine 2, Otoka 3, Podbablja 4, Podgore 1, Podstrane 2, Prološca 4, Runovića 1, Šestanovca 1, Tučepi 1, Zagvozda 1 i Zmijavaca 2 osobe.

U Zadarskoj jedanaest novih slučajeva

Na području Zadarske županije 11 je novih slučajeva zaraze koronavirusom. Kod novozaraženih osoba u najvećoj mjeri riječ je o obiteljskim kontaktima te mlađim osobama čiji se kontakti i kretanja utvrđuju, priopćio je županijski stožer civilne zaštite.

U Karlovačkoj pet novih slučajeva

Od ukupno 195 pristiglih nalaza u Karlovačkoj županiji je 5 novooboljelih osoba. Riječ je o 4 ženske i 1 muškoj osobi. Tri osobe su iz Karlovca, jedna iz Duga Rese i jedna iz Draganića. Četiri osobe su kontakti već oboljelih osoba, a jedna osoba je bila asimptomatska.

Ukupno je do sada u Karlovačkoj županiji oboljelo 165 osoba i trenutno imamo 42 aktivna slučaja. U OB Karlovac hospitalizirane su 4 osobe.

U samoizolaciji se nalaze 172 osobe, priopćio je županijski stožer civilne zaštite.

U Vukovarsko srijemskoj tri nova slučaja, dvije osobe preminule

Vukovarsko-srijemskoj županiji, prema podacima pristiglim do 8:00 sati, u posljednja 24 sata su 3 nove pozitivne osobe na covid-19, a dvije su osobe preminule.

U Zagrebu 67 novih slučajeva

U Gradu Zagrebu od 1000 testiranja, 67 je pozitivnih.

24 su kontakti novooboljelih, 18 s godišnjih odmora u Makarskoj, Vodicama, Novalji, Visu, a 5 uvoz iz BiH.

U Brodsko-posavskoj trinaest novih slučajeva

U posljednja 24 sata na području Brodsko-posavske županije evidentirano je trinaest (13) novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2, a prema prebivalištu 8 osoba je s područja grada Slavonskog Broda, 2 osobe su s područja općine Garčin te po 1 osoba s područja općina Staro Petrovo Selo, Rešetari i Sikirevci.

U Ličko-senjskoj županiji tri nova slučaja

Na području Ličko-senjske županije u posljednja 24 sata 3 su novooboljele osobe od covida-19.

Oboljele osobe s područja grada Novalje. U tijeku je epidemiološka obrada kontakata.

Ukupno su oboljele 53 osobe od covida-19 s područja Ličko-senjske županije od čega je 18 aktivnih slučajeva, 34 osobe su izliječene te jedna osoba preminula.

U protekla 24 sata testirano je 28 osoba, priopćio je županijski stožer civilne zaštite.

Pomoćnica ministra graditeljstva pozitivna na koronavirus

Nakon obavljenog testiranja na covid-19/Sars-CoV-2, utvrđeno je kako je pomoćnica ministra prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine doc.dr.sc. Maja Marija Nahod pozitivna na koronavirus, priopćili su iz ministarstva.

Više pročitajte OVDJE

U Osječko-baranjskoj županiji sedam novozaraženih

Na području Osječko-baranjske županije u zadnja 24 sata testirano je 242 uzorka od kojih je sedam bilo pozitivno na koronavirus. Šest novopozitivnih osoba su s područja Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo iz Osijeka, a jedna s područja ispostave Valpovo-Donji Miholjac.

Mjera samoizolacije jučer je određena za 34 kontakata novopozitivnih osoba, pa je trenutno pod tom mjerom na području županije ukupno 315 osoba.

U Kliničkom bolničkom centru Osijek hospitalizirano je 16 pacijenata, od kojih je jedan na respiratoru.

Policija je u 49 samoinicijativnih provjera sve osobe zatekla na prijavljenoj adresi, priopćio je županijski stožer civilne zaštite.

U Istarskoj županiji osam novih slučajeva

Tijekom protekla 24 sata u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitano je 357 uzoraka briseva (182 za administrativne potrebe) na covid-19, od kojih je potvrđeno 8 novozaraženih osoba.

U 3 slučaja radi se o osobama iz samoizolacije, bliski kontakti s već potvrđeno pozitivnom osobom. Za ostale osobe je u tijeku epidemiološka obrada.

Strani državljanin (Republika Austrija), testiran radi administrativnih potreba, potvrđen je kao pozitivan. U tijeku je postupak povratka u matičnu državu. Izliječene su 2 osobe.

Trenutno je 81 aktivnih pozitivnih osoba. U mjerama samoizolacije nalazi se 256 osoba, izvijestio je županijski stožer civilne zaštite.

Zaražene dvije medicinske sestre u imotskom Domu zdravlja, deset djelatnika u samoizolaciji

Dvije medicinske sestre u županijskom Domu zdravlja u Imotskom pozitivne su na koronavirus, dok se deset djelatnika iz drugih ispostava nalazi u samoizolaciji, doznaje se od ravnatelja Doma zdravlja Marka Rađe.

Više pročitajte OVDJE.

U Sisačko-moslavačkoj osam novooboljelih

Sisačko-moslavačkoj županiji, na današnji dan osam je novooboljelih osoba od zarazne bolesti covid-19. Tri osobe su s područja grada Novske, dvije osobe s područja grada Kutine te tri osobe s područja grada Petrinje. Kod svih je poznat izvor zaraze, priopćio je županijski stožer civilne zaštite.

U Požeško-slavonskoj četiri nova slučaja

U Požeško-slavonskoj županiji trenutno je aktivno 32 slučaja zaraze koronavirusom, 30 osoba se nalazi u kućnoj izolaciji, a 2 osobe su hospitalizirane. U samoizolaciji se nalazi 234 osobe, a ukupno je testirano 5256 osoba. Na posljednjem testiranju bilo je 133 uzorka, od kojih su 4 pozitivna. Tijekom dana će se nastaviti s testiranjem kontakata zaraženih osoba kao i svih suspektnih osoba, priopćio je županijski stožer civilne zaštite.

U Primorskoj-goranskoj sedam novih slučajeva

Danas je u Primorsko-goranskoj županiji sedam novozaraženih osoba, sve su kontakti prethodno zaraženih osoba. Četiri osobe su ozdravile. Dnevni broj testiranja u ovoj županiji je oko 600 uzoraka, priopćio je županijski stožer civilne zaštite.

Komentari