U Hrvatskoj 1467 novih slučajeva zaraze, preminule 33 osobe

Luka Stanzl/PIXSELL

U ponedjeljak je u Hrvatskoj zabilježeno 1529 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 14942. Među njima je 1451 pacijent na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru 142 pacijenta. Preminulo je 38 osoba.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno su zabilježene 70243 osobe zaražene novim koronavirusom, od kojih je 865 preminulo, ukupno su se oporavile 54854 osobe od toga 1852 u posljednja 24 sata.

U samoizolaciji su trenutno 29179 osoba.

Do danas je ukupno testirano 572 489 osoba, od toga 7803 u posljednja 24 sata.



 U Ličko-senjskoj 12 novih slučajeva

S područja Ličko-senjske županije u posljednja 24 sata 12 je novooboljelih osoba od covida-19, te je jedna osoba preminula.

6 oboljelih osoba je s područja Gospića, 5 s područja Senja te 1 s područja Otočca. U tijeku je epidemiološka obrada kontakata oboljelih osoba.

U KBC Rijeka preminula je jedna osoba iz Gospića (72 godine).

U posljednja 24 sata provedeno je testiranje nad 95 osoba.

U Istarskoj 59 novih slučajeva

Tijekom protekla 24 sata u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitano je 567 uzoraka briseva na COVID-19. Potvrđeno je 59 novozaraženih osoba s područja županije.

Za 40 osoba radi se o dolasku iz mjera samoizolacije ili bliskom kontaktu već poznate pozitivne osobe. Kod 6 osoba epidemiološki se radi o uvezenim slučajevima (Zagreb (3), Rijeka (1), Bosna i Hercegovina (1), Italija (1)).

U epidemiološkoj obradi nalazi se 13 osoba. Izliječeno je 36 osoba. Trenutno je 491 aktivnih covid-19 pozitivnih osoba. U mjerama samoizolacije nalaze se 448 osoba.

U Koprivničko-križevačkoj 22 nova slučaja

Stožer civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije obavještava javnost da su nakon pristiglih nalaza izuzetih uzoraka testiranih na virus SARS – CoV-2 na području županije u općoj populaciji potvrđena 22 nova slučaja bolesti covid-19. Dio nalaza još se uvijek očekuje, a epidemiološka obrada kontakata novooboljelih osoba je u tijeku.

Na području Koprivničko-križevačke županije trenutno je aktivno 252 slučajeva bolesti covid-19, 45 osobe je ozdravilo, a na bolničkom liječenju nalazi se 25 osoba. Od početka pojave koronavirusa na području županije zabilježeno je ukupno 998 slučajeva bolesti covid-19.

U Sisačko-moslavačkoj 22 nova slučaja 

Na današnji dan u Sisačko-moslavačkoj županiji su dvadeset i dvije novooboljele osobe od zarazne bolesti covid-19. Riječ je o pet osoba s područja grada Petrinje, četiri osobe s područja grada Siska, tri osobe s područja grada Gline, tri osobe s područja grada Popovače, dvije osobe s područja grada Kutine, dvije osobe s područja općine Sunja, jednoj osobi s područja općine Velika Ludina, jednoj osobi s područja općine Lekenik i jednoj osobi s područja općine Topusko.

U Požeško-slavonskoj 16 novih slučajeva

Požeško-slavonskoj županiji u posljednja 24 sata na koronavirus pozitivno je 16 osoba, od 247 obrađenih uzoraka. Na području županije trenutno je aktivno 184 slučajeva zaraze koronavirusom, 168 osoba nalazi se u kućnoj izolaciji, a 16 osoba je hospitalizira

U Zagrebu 272  nova slučaja 

“272 su pozitivna od 990 testiranih, daleko od toga da možemo biti mirni”, otkrio je ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar Zvonimir Šostar.

“Mislim da je još prerano da bismo vidjeli rezultate mjera. Mi ćemo krenuti do kraja tjedna s antigenskim testiranjem, jučer smo završili validaciju antigenskih testova. Da bismo stavili epidemiju pod kontrolu, moramo povećati broj testiranja. Kad povećamo broj testiranih, porast će broj pozitivnih”, rekao je Zvonimir Šostar za HTV. 

“Ne vjerujem da ćemo cjepivo imati prije proljeća. Mi smo imali jučer videokonferenciju s Astro-Zenecom koji su nas uputili u cijelu priču oko cjepiva”, komentirao je za HTV Pfizerovu najavu za cjepivo Šostar.

U Osječko-baranjskoj 112 novih slučajeva

Testiran je 461 uzorak, 112 je pozitivnih, imamo 309 novih u samoizolaciji, to su osnovni podaci. Trend je zadnja četiri dana silazan.

Primorsko-goranska županija 104 novih slučajeva

Ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije u emisiji “Dobro jutro, Hrvatska” otkrio je nove podatke za županije.

“104 su novozaražene osobe, prošli tjedan smo imali jedan peak, situacija je bolja, broj aktivnih slučajeva se značajno smanjio. Neugodni val koji nas je zahvatio ulazi u bolju fazu. Dobro je boraviti dobro obučen vani, ove nagle promjene temperature pogoduju širenju virusa.

Upozoravam ljude da svugdje gdje su unutra zajedno nose maske i drže razmak”, rekao je Vladimir Mićović.

Komentari