STIŽU NOVE VREMENSKE NEPRILIKE Zbog jakog i olujnog juga za cijeli Jadran proglašeno je upozorenje

Hrvatskoj se sprema novi udar olujnog juga.

Jugo će na Jadranu jačati već u noći na subotu pa će tijekom vikenda opet biti često jako, ponegdje olujno, najavljuje Zoran Vakula.

Ponovno ćemo imati visoke valove, poplavljene neke rive i probleme u pomorskom prometu, a i onečišćenja, najavio je Vakula.

Izdana su i upozorenja, a žuti je meteoalarm proglašen za većinu zemlju. Za Središnju Hrvatsku upozorenje je izdano za gustu maglu, a za cijeli Jadran proglašeno je upozorenje zbog jakog i olujnog juga.



Udari juga, prema upozorenju Meteoalarma, mogli bi ići do 85 kilometara na sata, a najjači bi trebali biti u Sjevernoj i Srednjoj Dalmaciji te na Kvarneru.

Ovaj bi novi val juga ipak trebao biti slabiji od prošlog.

Dobra je vijest, pojasnio je Vakula, da stanje atmosfere ipak neće biti onakvo kao nedavno, budući da se ciklona neće premještati preko Hrvatske nego južnije – iz zapadnog u istočno Sredozemlje. Stoga će i kiša kod nas biti rjeđa i većinom manje obilna nego prošlih dana. U sjevernim će kopnenim krajevima i izostati, ali će ponegdje vjerojatno biti rosulje iz niskih oblaka i guste magle, osobito u središnjoj Hrvatskoj.

U ponedjeljak, kada bura barem kratkotrajno zamijeni jugo, povećava se vjerojatnost za jedan od rijetkih dana ovoga studenoga bez kiše uzduž cijeloga Jadrana. A diljem Hrvatske takav se ovoga mjeseca nije dogodio, a najvjerojatnije – ni neće.

Temperatura zraka bit će i dalje iznadprosječno visoka za ovaj dio studenoga, osobito u područjima gdje će magla biti kratkotrajna ili izostati. Povoljno zbog štednje na grijanju, ali će nastaviti smetati kolinju.

A u prometu po unutrašnjosti mnogima će smetati magla pa budite oprezni i strpljivi. More je pak i ovaj vikend dobro hvaliti, ali još bolje – “držati se kraja”, savjetuje Vakula.

Nastavlja se iznadprosječno toplo vrijeme

Iznadprosječna će se toplina nastaviti i sljedećih dana, u unutrašnjosti većinom maglovitih, barem ujutro. Kiše će biti uglavnom u južnijim krajevima, osobito u nedjelju, a iz niskih oblaka i ponegdje guste magle vjerojatno i izmaglice i rosulje, osobito u gorskoj i središnjoj Hrvatskoj. Sredinom sljedećega tjedna sve je veća vjerojatnost ponovne kiše diljem unutrašnjosti, a i Jadrana, gdje je mjestimice moguća već do kraja utorka.

A budući da će kiša povremeno i ponegdje padati i u nastavku ovoga tjedna – ponedjeljak će vjerojatno biti jedan od rijetkih dana ovoga studenoga diljem Jadrana bez kiše. I to uz prolaznu buru, uglavnom umjerenu, podno Velebita i jaku. No znatno veće nevolje prouzročit će jugo, i visoki valovi – i to ne samo u subotu, nego i u nedjelju, kada će se nastaviti teškoće u pomorskom prometu, osobito na srednjem i južnom Jadranu, piše HRT.

Komentari