STIŽE PRVA TRANŠA IZ EU Evo tko je najbolji ‘odlikaš’ među ‘odlikašima’!

Photo: Josip Regovic/PIXSELL

Hrvatska je dobila dobru vijest! Stiže nam prvih 800 milijuna eura od ukupno 6,3 milijarde koje su nam na raspolaganju za plan 76 reformi i 146 projekata.

Prvih 819 milijuna eura iz Mehanizma za oporavak i otpornost Europske unije potkraj ovog mjeseca ili početkom listopada sjest će na račun hrvatskog državnog proračuna. Tu svotu država će podijeliti na pet velikih projekata koji su već u visokoj fazi dovršetka projektne dokumentacije i koji mogu relativno brzo započeti ili su neki od njih već započeli.

Jutarnji list doznaje da će među prvima novce dobiti projekt “Istraživanje, razvoj i proizvodnja vozila nove mobilnosti i prateće infrastrukture” na temelju kojeg je Mati Rimcu odobreno gotovo 1,5 milijardi kuna. Prema NPOO-u, projekt bi se trebao razvijati do ožujka 2026. Rimac planira razviti novi ekosustav urbane mobilnosti integriran s javnim gradskim prijevozom u Zagrebu, i to razvijanjem električnog vozila pete razine autonomije koje je sposobno voziti bez vozača.

Ukupna investicija procjenjuje se na više od 3,4 milijarde kuna, projekt je trenutačno u fazi razvoja autonomnog vozila, dovršen je i prototip, a serijska proizvodnja flote od 700 vozila koja bi mogla zamijeniti velik broj taksija, a koja će se financirati sredstvima tvrtke, planira se od 2024. Razvoj i gradnja infrastrukture planira se za sljedeću godinu, a sve bi bilo spremno za testiranje 2023. Integracija s multimodalnim terminalom u Zagrebu planira se za 2024. godinu.



Projekt dekarbonizacije zgrada

Gradnja vodoopskrbne mreže, od toga tri milijarde kuna otpada na kanalizaciju, a milijardu kuna na vodoopsrkbu, još je jedan veliki projekt.

Velik novac država planira uložiti i u projekt dekarbonizacije zgrada, ukupno malo manje od 6 milijardi kuna, a od toga je za realizaciju najspremniji dio oko energetske obnove zgrada vrijedan milijardu kuna. Najveći dio novca, gotovo 4,5 milijardi kuna, trebao bi otići na energetsku obnovu zgrada nakon potresa.

Spreman je i projekt “Digitalna tranzicija društva i gospodarstva”, vrijedan 3 milijarde kuna, a za financiranje je spreman dio oko razvoja širokopojasne 5G mreže.

Kao još jedan veliki projekt spominje se i obnova, gradnja i opremanje vrtića i škola, čija je ukupna vrijednost malo više od 4 milijarde kuna, a od čega 1,6 milijardi kuna otpada na vrtiće i oni se već grade, za osnovne škole, s ciljem uvođenja jednosmjenske i cjelodnevne nastave, 2,3 milijarde kuna i za srednje škole malo manje od 600 milijuna kuna.

Podsjećamo, Hrvatskoj je ukupno na raspolaganju 6,3 milijarde eura bespovratnih sredstava kroz Plan koji obuhvaća 76 reformi i 146 projekata koje je RH dužna provesti do kraja kolovoza 2026. To predstavlja 12 posto hrvatskog BDP-a, a do sredine 2023. trebali bismo povući gotovo polovicu ukupne omotnice.

Nakon avansa, slijedi povlačenje sredstava na proljeće iduće godine, za što RH mora ispuniti 34 indikatora, a isplate onda idu dvaput godišnje.

Komentari