Stiže jaka promjena vremena, pripremite se na grmljavinska nevremena koja mogu izazvati i bujične poplave

Foto: Bruno Fantulin/PIXSELL/meteoalarm

Sa sjeverozapada nam se približava hladna fronta. Ima već kiše i pljuskova praćenih grmljavinom na zapadu zemlje, i na dijelu obale Jadrana. U nastavku dana, osobito na moru sjevernog i srednjeg Jadrana moguće su nevere.

Od sredine dana jače pogoršanje, prije svega u zapadnim i sjeverozapadnim područjima unutrašnjosti. Lokalno je moguće izraženije nevrijeme, pri čemu može biti i pojave tuče. Za cijelu unutrašnjost i za riječku regiju na snazi je upozorenje na moguće nevrijeme, dok je u Dalmaciji i dalje visoka opasnost od toplinskog vala.

Dolaskom fronte, rashladit će se veći dio zemlje, tako da početkom novog tjedna izlazimo iz toplinskog vala.

Izdano narančasto i crveno upozorenje Meteoalarma

Državni hidrometeorološki zavod izdao je crveno upozorenje na iznimno visoku temperaturu u splitskoj regiji, ponajprije zbog vrlo tople noći te narančasto upozorenje u osječkoj, kninskoj i dubrovačkoj regiji. Također je izdano i narančasto upozorenje za grmljavinsko nevrijeme na sjevernom Jadranu i u središnjoj Hrvatskoj.



Na području osječke regije moguće je lokalno grmljavinsko nevrijeme. Vjerojatnost grmljavine 30-60 %. Toplinski val, vrlo vruć dan s maksimalnom temperaturom > 36 °C.

Budite na oprezu zbog mogućih jačih grmljavinskih nevremena. Posebno pripazite u izloženim područjima kao što su planine, šume i livade odnosno otvoreni tereni. Mogući su prekidi u aktivnostima na otvorenom. Budite spremni na pojavu zdravstvenog rizika zbog vrućine i visokih temperatura kod osjetljive populacije, ponajprije starijih i male djece. Slušajte i postupajte prema savjetima danima od strane nadležnih službi.

screenshot

Budite na oprezu zbog mogućih jačih grmljavinskih nevremena. Posebno pripazite u izloženim područjima kao što su planine, šume i livade odnosno otvoreni tereni. Mogući su prekidi u aktivnostima na otvorenom. Budite spremni na pojavu zdravstvenog rizika zbog vrućine i visokih temperatura kod osjetljive populacije, ponajprije starijih i male djece. Slušajte i postupajte prema savjetima danima od strane nadležnih službi.

Posebno upozorenje i za zagrebačko područje

Na području zagrebačke regije mjestimice su mogući olujni udari jugozapadnog i zapadnog te navečer sjeverozapadnog vjetra. Najjači udari vjetra > 55 km/h. Mjestimice izraženije grmljavinsko nevrijeme s vjerojatnošću grmljavine > 50 %. Toplinski val.

Budite na oprezu zbog krhotina koje lete nošene jakim vjetrom. Mogući su lokalizirani prekidi u aktivnostima na otvorenom te zbog mogućih jačih grmljavinskih nevremena. Posebno pripazite u izloženim područjima kao što su planine, šume i livade odnosno otvoreni tereni. Mogući su prekidi u aktivnostima na otvorenom. Budite na oprezu zbog vrućina koje se očekuju. Mogući su zdravstveni rizici među osjetljivom populacijom, ponajprije kod starijih i kod male djece.

Na području gospićke regije očekuju se mjestimice olujni udari jugozapadnog vjetar s najjačim udarima vjetra > 55 km/h. Mjestimice grmljavinsko nevrijeme, ponajprije u Gorskome kotaru. Vjerojatnost grmljavine > 60 %.

Budite na oprezu zbog krhotina koje lete nošene jakim vjetrom. Mogući su lokalizirani prekidi u aktivnostima na otvorenom te zbog mogućih jačih grmljavinskih nevremena. Posebno pripazite u izloženim područjima kao što su planine, šume i livade odnosno otvoreni tereni. Mogući su prekidi u aktivnostima na otvorenom.
Na području kninske regije očekuje se toplinski val s maksimalnom temperaturom > 36 °C.

Budite spremni na pojavu zdravstvenog rizika zbog vrućine i visokih temperatura kod osjetljive populacije, ponajprije starijih i male djece. Slušajte i postupajte prema savjetima danima od strane nadležnih službi.

Na riječkom području moguće lokalne bujične poplave

Na području riječke regije očekuje se mjestimice jako jugo i jugozapadni vjetar. Srednja brzina vjetra > 40 km/h. Mjestimice izraženije grmljavinsko nevrijeme. Vjerojatnost grmljavine > 70 %. Toplinski val.

Budite spremni na jača grmljavinska nevremena koja mogu prouzročiti veliku štetu i zaštitite se od munja. Moguća su oštećenja na imovini te na drveću. Moguće su lokalne bujične poplave, olujni udari vjetra i tuča. Mogući su prekidi u aktivnostima na otvorenom te u prometu. Budite spremni na pojavu zdravstvenog rizika zbog vrućine i visokih temperatura kod osjetljive populacije, ponajprije starijih i male djece. Slušajte i postupajte prema savjetima danima od strane nadležnih službi.
Na području splitske regije očekuje se toplinski val. Vrlo topla noć, vrlo vruć dan. Maksimalna temperatura > 35 °C.

Poduzmite mjere, očekuju se ekstremno visoke temperature. Zaštitite sebe, djecu i starije. Postupajte prema savjetima danima od strane nadležnih tijela. Mogući su kvarovi na pojedinim infrastrukturama

Na području dubrovačke regije očekuje se toplinski val s maksimalnom temperaturom > 33 °C.

Budite spremni na pojavu na pojavu zdravstvenog rizika zbog vrućine i visokih temperatura kod osjetljive populacije, ponajprije starijih i male djece. Slušajte i postupajte prema savjetima danima od strane nadležnih službi, upozoravaju iz DHMZ-a, a prenosi N1.

Komentari